szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Metróállomásokon lehet majd hozzájutni az egyszer használatos maszkokhoz.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Újra maszkosztásba kezd a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) keddtől a koronavírus-fertőzés terjedésének megelőzése érdekében.

Az egyszer használatos orvosi szájmaszkokhoz

  • a Deák Ferenc téren,
  • a Kálvin téren,
  • a kelenföldi vasútállomásnál,
  • a Keleti pályaudvarnál és
  • a Széll Kálmán téren

lehet hozzájutni.

A napokban megszigorított ellenőrzésnek köszönhetően újra szinte mindenki visel maszkot a budapesti tömegközlekedésben. Az ellenőrök ugyanis már nem csak az utazásból zárhatják ki azokat, akik nem hordanak vagy nem helyesen viselik a maszkot a megállókban és a járműveken, de pótdíjazhatják is – emlékeztetett a BKK.

8000 forintra büntethetik mostantól a maszk nélkül tömegközlekedőket

Szigorított a főváros. Akkor is büntethetnek, ha valaki rosszul hordja a maszkját.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy nem a büntetés a céljuk, hanem a koronavírus-fertőzés lassítása. A kötelező maszkviselésről szóló szabály bevezetése után tavasszal több mint 60 ezer maszkot osztott szét a társaság a fővárosban közlekedőknek.

Ahogy megírtuk, a főváros is szigorítja a maszkviselés szabályait. Várhatóan péntektől a mozikban, a színházakban, a hangversenyeken és a cirkuszi előadásokon, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező lesz az orrot és szájat eltakaró maszk használata. Ha ezekben az intézményekben és helyszíneken valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor 15 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható, a hely tulajdonosa pedig 50 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot kaphat.

Kivételt jelent mindezek alól az említett helyeken való étel- és italfogyasztást. A maszkviselési kötelezettség az előadókra nem vonatkozhat, mivel ez a művészi önkifejezést nagyban megnehezítené.

Bekeményít a főváros: 15 ezerre büntethetik, aki nem visel maszkot zárt helyen

Szigorodnak a koronavírus-járvány második hulláma miatt a maszkviselési szabályok Budapesten.