szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A DK két politikusának összesen 500 ezer forintot sérelemdíjat kell fizetnie.

A Kúria szerdai tárgyalásán helyt adott Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő és alperes felülvizsgálati kérelmének, a felperes Altus Befektetési Zrt. keresetét pedig teljes egészében elutasította. Egyben a perben hozott első és a másodfokú ítéletet hatályon kívül helyezte és megváltoztatta – közölték.

A Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára tulajdonában álló Altus Befektetési Zrt. azt sérelmezte a keresetében, hogy egy Deutsch által 2017-ben tartott sajtótájékoztatón olyan hangzottak el, amelyek nem feleltek meg a valóságnak, e kijelentések pedig sértik cég a jó hírnevét.

A sérelmezett közlés az volt, hogy az Európai Bizottságtól (EB) kapott megrendelésből az Altus Zrt.-nek olyan bevétele keletkezett, melyből Gyurcsány Ferenc 80 millió forintnyi pénzt adott kölcsön Czeglédy Csabának.

A Kúria a döntésében kiemelte, hogy a Deutsch által mondottak közérdeklődésre számottartó témában hangoztak el, kritikai álláspontként. A mondandó lényege az volt, hogy Gyurcsány családi cége európai uniós forrásokhoz jutott, majd kölcsönt adott Czeglédy Csabának, aki ellen a közlés időpontjában költségvetési csalás miatt volt folyamatban büntetőeljárás. A Kúria külön hangsúlyozta, "hogy a közlés tényekből levont következtetés volt, miszerint Gyurcsány Ferenc családi érdekeltségébe tartozó cég juttatott kölcsönt Czeglédy Csabának”.

Tekintettel arra, hogy a Kúria Deutschnak adott igazat, így a jogerős ítélet alapján a korábban az Altus Befektetési Zrt.-nek kifizetett 500 000 forint sérelemdíj visszajár a fideszes EP-képviselőnek – áll a közleményben.