szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Telefonon gratulált Márki-Zay Péternek.

Ellenzéki előválasztás
Az ellenzék jelentős része a 2022-es parlamenti választáson a saját esélyeit növelő új, demokratikus intézményként tekint az előválasztásra – ugyanezt a kormány és a Fidesz “Gyurcsány-show-nak" és “bohózatnak” tartja. Az előválasztáson dől el a 106 egyéni körzetben legesélyesebbnek tűnő ellenzéki képviselőjelölt személye és így választják ki az Orbán Viktor kihívójaként fellépő közös miniszterelnök-jelöltet is. Az előválasztás fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Beismerte vereségét az ellenzéki előválasztáson Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje. Dobrev a vasárnap este a sajtónak tartott, zárt körű rendezvényen mondta el, hogy gratulált Márki-Zay Péternek, és innentől a közös folytatásra fókuszál.

Márki-Zay Péter győzelme - bár matematikailag még nem biztos - gyakorlatilág borítékolható: a hódmezővásárhelyi jelölt Budapesten eddig mindössze egy körzetet veszített el (azt 29 szavazattal, de így is gyakorlatilag kétharmadot szerzett a fővárosban), vidéken viszont Dobrev 8-5-re vezet.

Összesített állás:

Budapesti eredmények:

Vidéki eredmények: