szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta: a beoltottaknál a Covid–19 lefolyásának a súlyosságát jelentősen enyhíti a védőoltás beadatása.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Magyarországon is uralkodóvá vált a koronavírus omikron variánsa, már a fertőzések 87 százalékát ez okozza, 13 százalékát pedig a delta – közölte az országos tiszti főorvos abban a videóban, amely a kormány Facebook-oldalán jelent meg szerda délután.

Müller Cecília arról beszélt, hogy az omikron variáns fertőzőképessége rendkívüli mértékű, ezért „nagyon fontos az a tény, az az ismeret, hogy sajnos az oltottak is megfertőződhetnek, hiszen látjuk ezt környezetünkben is,

azonban a betegség lefolyásának a súlyosságát jelentősen enyhíti a védőoltás beadatása”.

Az országos tiszti főorvos – ugyanúgy, ahogy a kormány legutóbbi vakcinahírlevele – a harmadik oltás fontosságára hívta fel a figyelmet, valamint amellett kampányolt, hogy aki még egyáltalán nem adatott be magának egyetlen adag koronavírus elleni vakcinát sem, az minél hamarabb tegye meg.

A negyedik oltásról Müller nem beszélt, pedig a múlt héten a kormány bejelentette, hogy már kérhetik azok, akik a harmadik adagot már több mint három hónapja kapták meg. Orbán Viktor miniszterelnök erről azt mondta: hat hónap után már a kormány is ajánlja ezt. Regisztrálni azonban egyelőre nem lehet rá.

Népszava: Nem tájékoztatják az orvosokat arról, hogy kiknek adhatják be a negyedik oltást

Az orvosokat is zavarba hozta a negyedik oltással kapcsolatos kormányzati kommunikáció, miután a szakemberek sem kapták meg a lebonyolításhoz várt segítséget - írja a Népszava.