szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kéri vissza a köztársasági elnökét.

Novák Katalin kegyelmi botránya
Még a kormánypártok soraiban is komoly felzúdulást keltett, hogy Novák Katalin köztársasági elnök megkegyelmezett a bicskei gyermekotthonban történt pedofil ügy egyik érintettjének, K. Endrének. A botrányba Novák Katalin, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter is belebukott. Az ügy legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követhetik.
Friss cikkek a témában

„Mindenki írjon a parlamenti képviselőjének, hogy ne fogadja el Novák Katalin lemondását! Akkor a gesztus megvolt, de mi visszakértük” – írta Skrabski Fruzsina, a távozó államfő tanácsadói testületének tagja, kormányközeli filmes, a Három Királyfi Három Királylány mozgalom kuratóriumi elnöke a közösségi oldalán.

 

Skrabski a kegyelembotrány alatt végig, majd a lemondása után is kitart a köztársasági elnök mellett. Először kedden szólalt meg az ügyben, akkor azt írta, biztos abban, hogy Novák alapos döntést hozott, amikor kegyelmet adott a bicskei gyerekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények eltussolásában bűnsegédként résztvevő K. Endrének. Titkosszolgálati akciót sejtett a háttérben, és azt, hogy az államfőt megvezették.

Szombat délután, néhány órával Novák lemondása előtt újra posztolt. Akkor is kiállt mellette, és azt írta: a bizalma töretlen. Hozzátette azt is, hogy a tanácsadója marad, miközben a testület több tagja – Gundel Takács Gábor, Lackfi János, Tomán Szabina, Czeizel Barbara és Szörényi Levente – sorra határolódtak el az államfőtől.

Skrabski mellett Balog Zoltán református püspök támogatta még lemondása után is elszántan Novákot: néhány órával később megosztotta a „Kiállok Novák Katalin mellett” elnevezésű Facebook-oldalt. Bár az oldalt azóta törölték, Balog neve egyre jobban összekapcsolódik a botránnyal: szombaton kiderült, hogy az ő javaslatára kapott állami kitüntetést a bicskei gyerekotthon igazgatója, vasárnap pedig a Direkt36 írt arról, hogy ő biztatta Novákot arra, írja alá K. Endre kegyelmét.

 

 

Hivatalosan is lemondott Novák Katalin

Vasárnapi dátummal nyújtotta be a nyilatkozatát a távozó köztársasági elnök.

Novák és Varga lemondásáról és a hozzájuk vezető kegyelembotrányról itt olvashatja el a cikkeinket.