szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy Magyar Nemzet hivatkozik,ha a dolgozó úgy dönt, hogy nem él az oltással, döntésének nem lesz semmilyen negatív következménye a munkaviszonyát illetően. Közben a Koronavírus Sajtóközpont cáfolta a hírt.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Az országos oltási tervhez képest hamarabb vehetik fel a koronavírus elleni vakcinát az egyik piacvezető, hetente több millió magyart kiszolgáló áruházlánc élelmiszer-raktárainak alkalmazottai – írta meg szerdán a Magyar Nemzet.

Az önkéntes lehetőségről ezen a héten nyilatkozhatnak a lap által meg nem nevezett lánc dolgozói. Az oltáshoz azok juthatnak, akik a napi fogyasztású élelmiszer- és italtermékek elosztásával, mozgatásával foglalkoznak.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy az élelmiszer-biztonság megerősítésére kezdeményezett hatósági akcióhoz várhatóan a többi lánc logisztikai központjaiból is csatlakoznak.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a lapnak elmondta, hogy az operatív törzs bízta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, hogy mérje fel: az országos oltási tervben prioritásként kezelt létfontosságú létesítmények dolgozói kívánják-e magukat „idő előtt” beoltatni. Az élelmiszerláncok frissáru-elosztó, központi épületei ilyen létfontosságú egységek az elnök szerint.

Bubenkó Csaba emlékeztetett, hogy az oltási terv megjelenése után már kezdeményezték, hogy az ötödikként sorra kerülő bolti alkalmazottak előrébb kerülhessenek a lakossági vakcinaprogram besorolásában, főleg amiatt, mert az országos ellátási láncban kiemelt szerepet töltenek be a családok alapvető bolti fogyasztásának kiszolgálói.

A KDFSZ elnöke hozzátette, hogy reményeik szerint a napi fogyasztásicikk-kereskedelem résztvevőinek, így az áruházi vásárlótér szereplőinek is soron kívül biztosítják majd a védőoltás lehetőségét a jövőben.

A Magyar Nemzethez eljutott az a vállalati levél, amelyben az érintett munkavállalókat tájékoztatják. Ebben azt írják: amennyiben a dolgozó most jelentkezik az oltásra, azzal vállalja, hogy a jelenleg Magyarországon hivatalosan engedélyezett vakcinák bármelyikével elláthatják.

A levél szerint a felkínált vakcinát akkor utasíthatják el az érintettek, ha a koruk és az egészségi állapotuk szerinti országos oltási tervnek megfelelően veszik majd fel az oltást.

Az áruházlánc belső levelében kiemelik: fontos, hogy ez a lehetőség szabadon választható, és ha a dolgozó úgy dönt, hogy nem él a soron kívüli oltakozás esélyével, akkor a munkaviszonya tekintetében semmilyen hátrány nem éri, a döntésének semmilyen negatív következménye nem lesz.

Frissítés: A Koronavírus Sajtóközpont szerda délelőtt cáfolta a Magyar Nemzet értesüléseit. Azt írták, hogy nem oltják soron kívül semelyik élelmiszer-áruház raktárosait, az oltás az oltási terv szerint történik.