szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kitört a kultúrharc Hódmezővásárhelyen: Bessenyei Ferenc özvegye visszavonta férje névhasználatának jogát a tizenegy évvel ezelőtt alapított önkormányzati díjtól.

Hódmezővásárhely politikai megosztottsága miatt méltatlanná vált az önkormányzat Bessenyei Ferenc nevének használatára – állítja B. Élthes Eszter, aki szerint a színészóriás özvegyeként nem engedheti meg, hogy férje nevét bármely politikai hatalom a saját céljaira használja, azzal visszaéljen. A vasárnap Hódmezővásárhelyen tartott díjkiosztóról a helyi média számolt be, a rendezvényről készült teljes felvételt itt nézhetik meg. Úgy tudjuk, hogy a kiváltó ok az volt, hogy a hódmezővásárhelyi közgyűlés megvétózta az özvegy javaslatát Nemcsák Károly díjazásáról.

B. Élthes Eszter, a háttérben Bessenyei Ferenc képe
MTI/Rosta Tibor

Hódmezővásárhely önkormányzata 2003-ban alapította a díjat, amelyet egy helyi és egy országosan elismert művésznek, illetve művészeti csoportnak ítélnek oda. Az elismerés másfél millió forinttal és egy Bessenyei-plakettel is jár. A Bessenyi Ferenc Művészeti Díjat eddig főként helyi kötődésű, 2012-től akár a várostól független művészek is átvehették. A díjazottak között volt az előző években Bitskey Tibor, Jordán Tamás, Balázs Péter, tavaly pedig Huszti Péter és Piros Ildikó kapta az elismerést. Tavaly novembertől bárki tehetett javaslatot az idei díjazottakra, első körben a kuratórium döntött, majd a közgyűlésen is szavazott. A hódmezővársárhelyi Bessenyei nevét az özvegy engedélyével kaphatta meg a díj, a jutalmazott pénzbeli elismerését az önkormányzat biztosította. A kuratórium tiszteletbeli elnöke, B. Élthes Eszter és a bizottság  konfliktusának gyökere az őszi döntésekig nyúlik vissza.

A díj odaítéléséről eredetileg egy hatfős bizottság döntött, amelynek tiszteletbeli elnöke volt Bessenyei Ferenc özvegye. A bizottság elnöke, a polgármester Márki-Zay Péter apósa volt, aki lemondott a posztról, helyette új elnököt választott a hódmezővásárhelyi közgyűlés, valamint Márki-Zay Péter polgármester azt javasolta, hogy egészítsék ki a bizottságot plusz öt fővel, ezt a képviselők meg is szavazták. Ez az új összetételű, így már tizenegy fős bizottság dönthetett a díjazottakról. A promenad.hu szerint az lehetett az utolsó csepp a pohárban Bessenyei özvegyénél, hogy az általa javasolt Nemcsák Károlyt leszavazta az új összetételű bizottság.

Márki-Zay Péter szerint a vasárnap este történtek, a városra nézve megalázók, de a díj kiosztásának hagyományát továbbra is fenntartják, legfeljebb később más nevet kaphat majd. A vásárhelyi polgármester a vasárnapi közjáték után beszélt B. Élthes Eszterrel, aki azt mondta, a javaslatának megvétózása volt az egyik ok a névhasználati jog megvonására. Márki-Zay szerint a képviselők közösen, egyhangúlag szavaztak arról, hogy a szóban forgó színművész, túl megosztó személyiség, ezért inkább két helyi művésznek adják az idei díjakat. A polgármester szerint hasonló okok miatt leszavazták az Alföldi Róbertre érkező javaslatokat is. 

Bár a díjazottak neve már korábban ismert volt, az özvegy mégis csak az ünnepélyes átadón vonta vissza a hozzájárulását férjének névhasználatáról, ezt ő maga beszédében azzal indokolta, hogy az este tulajdonképpen az új városvezetés, az új testület díszközgyűlése, ezért időzítette ekkorra a bejelentését. 

„Bessenyei Ferenc özvegyeként, szellemi hagyatékának őrzőjeként soha nem engedhetem meg, hogy a 20. század második felének legnagyobb színészének nevét bármilyen politikai csoportosulás a saját céljaira, reklámozására használja, nevével visszaéljen. Sajnos az elmúlt hónapokban Vásárhely polgárai és önkormányzata úgy döntött, hogy a városban jó ideje dúló ádáz politikai csatározásokat tovább folytatja, és ebből a Bessenyei-díjat sem hagyják ki. Ez nem méltó Bessenyei Ferenc szellemiségéhez” – mondta az özvegy.

Az özvegy beszéde után a díjakat  mégis átadták a kiválasztottaknak, Dratsay Ákos fuvolaművésznek és Berei Erzsébet zongoratanárnak. A díjátadót a Bessenyei Ferencről 2012-ben elnevezett művelődési házban tartották Hódmezővásárhelyen.

(Címlapi képünkön Márki-Zay Péter adja át a díjat Berei Erzsébetnek.)