szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ugandai Vanessa Nakate hiába állt ott a svéd klímaaktivista mellett, az AP levágta a képről.

Összeállt egy fotó erejére a Davosban tartott Világgazdasági Fórumon fiatal klímaaktivisták egy csoportja – a fókusz és a figyelem természetesen Grta Thunbergre irányult.

Az ugandai Vanessa Nakate mellett ott volt Luisa Neubauer, Greta Thunberg, Isabelle Axelsson és Loukina Tille.

Íme:

Vagyis az ugandai nem volt ott az Associated Press (AP, az Amerikai Egyesült Államok legrégebbi és legnagyobb hírügynöksége) képén, csak fehérbőrű társai.

Vanessa Nakate fel is tette a Twitteren a kérdést:

miért vágtatok le a képről? Én is a csoport tagja voltam.

A csoport egyébként egy fiataloknak szóló tudományos eseményről tartott sajtótájékoztatót, Vanessa Nakate pedig úgy nyilatkozott, hogy először fordult vele elő ilyen. „Látom a fotókat, és tisztán látom, hogyan lettem levágva.” Többen azt mondták neki, a kép közepére kellett volna állnia, de szerinte ez nincs így.

Vagy egy afrikai már csak a kép közepére állhat, hogy ne vágják le róla?

Később Greta Thunberg is megszólalt, teljesen elfogadhatatlannak nevezte az esetet. Az AP is lépett, lecserélték a képeket, most már mindenhol látszik az ugandai aktivista is. Közleményt is kiadtak. Sajnálják, hogy egy olyan fotót tettek közzé, amiről le lett vágva az ugandai klímaaktivista, az egyetlen színes bőrű a képen.

Nagyon fontos számunkra, hogy pontos képet adjunk a világról. Úgy képezzük újságíróinkat, hogy érzékenyek legyenek a befogadás és a kihagyás kérdéseire.

Hozzátették, újságírójuk szoros határidő alatt dolgozott, a képet pedig azért vágta meg így, mert zavaró volt a háttérben az épület látványa. Belső ügyükként kezelik az esetet, és tanulni fognak a hibából – írták.

(CNN, AP)