szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem tartják elfogadhatónak, ha egy magyar írót személyes döntése miatt hátrányos megkülönböztetés ér.

Nyilatkozatban tiltakoznak a Térey-ösztöndíjasok a Külgazdasági és Külügyminisztérium egy döntése miatt, a (KKM) ugyanis visszavonta az író részvételét az Irodalom Éjszakája nevű programon. Az eseményen Bartók képviselte volna Magyarországot, erről pedig már korábban megállapodás született. Az indoklásban azt írták, megváltozott a koncepciójuk.

Ez mindössze egy nappal az után történt, hogy Bartók Imre visszautasította a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Múzeum által odaítélt Térey-ösztöndíjat. A hvg.hu a döntés hátteréről megkérdezte a KKM-et, válaszukban a koncepció megváltozását így értelmezik:

Bartók Imre Facebook-posztjában egyértelművé tette, hogy nem kíván részese lenni a kormányzat által szervezett és finanszírozott kulturális életnek.

A mostani tiltakozó nyilatkozat aláíró között találjuk Varró Dánielt, Lackfi Jánost, Háy Jánost, Bartis Attilát, Garaczi Lászlót is. Az aláírók nem tartják elfogadhatónak,

ha egy magyar írót személyes döntése miatt hátrányos megkülönböztetés ér,

ezért kérik, mégis szerepeltesse a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Irodalom Éjszakája eredeti koncepciójának megfelelően Bartók Imre szövegeit a programban.

A nyilatkozatban visszautasítják a Térey János-ösztöndíjasokat ért méltatlan támadásokat és nyilvános megbélyegzésüket is.

A nyilatkozat teljes szövege:

NYILATKOZAT

Nem tartjuk elfogadhatónak, ha egy magyar írót személyes döntése miatt hátrányos megkülönböztetés ér, ezért kérjük, mégis szerepeltesse a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Irodalom Éjszakája eredeti koncepciójának megfelelően Bartók Imre szövegeit a programban.

Nem tartjuk elfogadhatónak, ha egy magyar írót személyes döntése miatt hátrányos megkülönböztetés ér, ezért visszautasítjuk a Térey János-ösztöndíjasokat ért méltatlan támadásokat és nyilvános megbélyegzésüket, hiszen az ösztöndíjat a szakma szervezeteinek széles körű részvételével ítélték meg.

Kiállunk a szólásszabadság, a személyes döntés és a szakmai munka autonómiája mellett!

2020. január 30.

  1. Bartis Attila

  2. Csender Levente

  3. Fekete Vince

  4. Garaczi László

  5. Győrffy Ákos

  6. Háy János

  7. Hász Róbert

  8. Kemény István

  9. Kollár Árpád

  10. Kürti László

  11. Lackfi János

  12. Lanczkor Gábor

  13. Láng Zsolt

  14. Lövétei Lázár László

  15. Orcsik Roland

  16. Szálinger Balázs

  17. Szilasi László

  18. Solymosi Bálint

  19. Varró Dániel

  20. Vörös István

  21. Zalán Tibor

Az aláírók a tjnyilatkozat@gmail.com címre várják a további Térey-ösztöndíjasok csatlakozását.

(Litera)