szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar rocktörténet egyik legfontosabb zenekarának, az Omegának az alapítója másfél éve nincs velünk, 2021 decemberében halt meg koronavírus-fertőzésben.

„Megrendülten tudatjuk, hogy Kóbor János, az Omega együttes Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas alapítója, rövid betegség után elhunyt" – derült ki 2021. december 6-án az Omega a közösségi oldaláról, ahol a Gammapolis című Omega-dalból idéztek:

„Most búcsúzom, jóbarátaim,
Találkozunk még, mondanám,
De már nem hiszem, hogy újra eljövök,
Mert Gammapolis vár reám.”

Kóbor János 1943. május 17-én született Budapesten, szülei pénzügyi területen dolgoztak, ő maga először sportolónak készült, de egy sérülés miatt kénytelen volt a tervein változtatni, elkezdett komolyabban zenélni. A József Attila Gimnáziumban társaival alapított együttesben a felállást sorshúzással döntötték el, így lett Kóbor a gitáros, a dobok mögé pedig Laux József ült. Egy idő után a gitárt elhagyta, végleg az éneklés mellett kötött ki, rekedtes, kemény tónusú hangját soha nem képezte tanárnál. A zenei karrierje kezdetén – mintegy mellékesen – a Budapesti Műszaki Egyetemen építészmérnöki diplomát szerzett. A műegyetemista korszakának azonban fontosabb epizódja volt, amikor 1962. szeptember 23-án Omega néven lépett fel először a zenekara.

Kóbor önmagáról egyszer azt mondta: „Se zenész, se üzletember nem vagyok. Diplomás építészmérnöknek tartom magam, aki mindig az is szeretett volna lenni, de az élet közbeszólt. Az államvizsga után úgy tűnt, az építész pályán nincs perspektíva, az Omegával meg utazgattunk, szerettem is ezt csinálni. Soha nem képeztem a hangom, nem tartom magam zenésznek, igazán nem is tudok énekelni, amit tőlem az emberek hallottak, az az én hozzáállásom mindehhez. Az üzletember titulust pedig nem szeretem, mert mi igazából soha nem a pénzért csináltuk. Minden pénzünket a technikára, az újdonságokra fordítottuk, sosem halmoztunk vagyonokat.”

„Egy életre szól" - tizenegy Omega-dal, amely örökké velünk marad

A magyar rocktörténelem egyik legfontosabb zenekara tavaly év végén elvesztette két tagját, most pedig meghalt a frontember Kóbor János is. Legendás dalaikkal emlékezünk a zenészekre és a korszakos zenekar pályafutására. Az 1962-ben alakult, és azóta aktív Omega zenekar 2020 végén elvesztette két tagját is, Benkő László billentyűs november 18-án, Mihály Tamás (az utolsó években már a zenekarral nem fellépő) basszusgitáros rá három nappal halt meg.

Az Omega viszont hamar országos hírre tett szert, sőt nemzetközi szinten is jegyezték, közel hat évtizedig működött. Minden idők egyik legsikeresebb magyar rockzenekara lett, világszerte több mint 50 millió albumot adott el. Olyan slágerek fűződnek az együtteshez, mint a Petróleumlámpa, a Gyöngyhajú lány vagy a Fekete pillangó.

Az Omega számos tekintetben úttörő volt a magyar rocktörténelemben. Ez volt az a zenekar, amelynek elsőként jelent meg önálló albuma Magyarországon (az 1968-as Trombitás Frédi és a rettenetes emberek). Az 1969-es 10000 lépés volt az első kinyitható lemezborító, az album zenei anyagából pedig elkészült az első önálló tévéshow, a Tízezer lépés – Omega Show. Az együttes elsőként jutott ki az Egyesült Királyságba, a magyar együttesek közül nekik volt a legtöbb eladott lemezük Magyarországon (az 1979-es Gammapolis, 650 ezer példánnyal) és külföldön (az 1977-es Time Robber, 1 millió példánnyal). Az Omega tagjai léptek fel elsőként egységes színpadi ruhában, és az együttes koncertjein használtak először füstgépet, lézershow-t, valamint a látványelemek kiegészítésére kivetítőt. Elsőként jelent meg a magyar zenekarok közül CD-je (az 1988-as Platina című válogatásalbum) és DVD-je (a 2000-ben kiadott OmegakonceRT Népstadion 1999) az Omegának.

Az Omega nem csak a fent felsoroltakban volt úttörő, hanem abban is, hogy ők voltak az első rockkapitalisták (talán Kóbor a családjából hozta az üzleti érzéket), hiszen már a nyolcvanas években gazdasági munkaközösség (gmk) formában működött a zenekar, amelynek saját stúdiója és hangosító vállalkozása is volt. A rendszerváltás után pedig megalakult az Omega Rt.

„A veszteség felmérhetetlen" - Hobo, Presser, Bródy János és Nagy Feró is búcsúzik Kóbor Jánostól

A magyar rocktörténelem egyik legfontosabb zenekara tavaly év végén elvesztette két tagját, most pedig meghalt a frontember Kóbor János is. Legendás dalaikkal emlékezünk a zenészekre és a korszakos zenekar pályafutására.

A zenekar 2020 végén elvesztette két tagját is, Benkő László billentyűs november 18-án, Mihály Tamás (az utolsó években már a zenekarral nem fellépő) basszusgitáros rá három nappal halt meg. Az Omega utolsó lemezének megjelenési dátumát ugyan sokkal korábban kitűzték, de a szomorú aktualitást adott a két elhunyt zenész az albumnak, ugyanis a címe Testamentum. Ez volt az 1962 óta létező Omega tizenhetedik stúdiólemeze, a munkálatai csaknem négy éven át zajlottak.

Kóbor ekkor még arról beszélt, hogy bár gyötri őt a zenekar tagjainak elvesztése, de a gyász letelte után új időszak kezdődik. „Új kihívások és új körülmények között kell megadnunk a rajongóinknak azokat az élményeket, amiket eddig nyújtottunk” – mondta bizakodva egy interjúban. Igaz, közben saját búcsúztatását is megtervezte: „A Balatonnál szeretnék örök nyugalomra térni, hogy a hamvaimat a szél szórja majd végig az ország egyik legcsodálatosabb tájékán.” Ez meg is valósult: hamvai egy részét ugyan a Szent István Bazilikában helyezték el, másik részét viszont a család a Balatonba szórta. Kóbor ismert volt hobbijáról, a vitorlázásról és a Balaton iránti rajongásáról.