szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Áll a bál a World Press Photo kiállítás egyik sorozata miatt, amin az LMBTQ-közösséghez tartozó emberek láthatók. A múzeum kirakta a 18+-os táblát, a minisztérium szerint azonban L. Simon nem volt jogkövető érdemi felhívás után sem. A miniszter emiatt döntött a kirúgása mellett.

Csák János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetője hétfőn kirúgta L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatóját.

A múzeum körül napok óta áll a bál, miután Dúró Dóra javaslatára kitiltották a 18 éven aluliakat a gyermekvédelminek nevezett törvény alapján a múzeumból. A szélsőjobboldali politikus a World Press Photo kiállítás egy sorozata miatt kezdett akcióba, ami egy melegeknek otthont adó idősotthont mutatott be. A sorozatot Hannah Reyes Morales készítette. A Magyar Nemzeti Múzeum a 18+-os karikát kirakta, azonban a személyi igazolványokat a múzeum munkatársainak nincs joga ellenőrizni, nem is tették meg.

A hivatalos közlemény szerint Csák azzal indokolta L. Simon kirúgását, hogy

a főigazgató az intézménytől elvárható jogkövetést mulasztotta el, azt érdemi felhívásra sem teljesítette, mitöbb, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását lehetetlenítette el.

Kerestük L. Simon Lászlót, azonban ő egyelőre nem reagált megkeresésünkre, ellenben Facebook-oldalán közzétett egy sajtónyilatkozatot.

Tóta W. Árpád: A gyermekvédelem felfalja apáit

Ami a World Press Photo-kiállítás körül történik, az nem kultúrharc, hanem harc a kultúra ellen. A rendszerbe nem fér bele, ami releváns és elgondolkodtató. Vélemény.

Az Indexnek a Kulturális és Innovációs Minisztérium a kirúgás hírére azt írta: a magyar kormány elkötelezett a gyermekvédelem mellett. A gyermekvédelemmel kapcsolatos szabályozásra tekintettel a fenntartó Kulturális és Innovációs Minisztérium egyeztetést kezdeményezett a Magyar Nemzeti Múzeum vezetésével, és felhívta az intézmény figyelmét, hogy biztosítsa a gyermekvédelem és a családok védelméről szóló törvények rendelkezéseinek betartását.

Dúró akciója után L. Simon László gúnyos posztban szólt be a szélsőjobboldali politikusnak: „Él és virul a nemzet múzeuma. Köszönjük, kedves Dúró képviselő asszony... Különösen köszönjük a közönségünk figyelmét, szeretetét és megértését" – írta. A kiállítás látogatói Dúró felhorgadása után megsokszorozódtak, komoly sorok kígyóztak az évről évre amúgyis nagy népszerűségnek örvendő tárlat előtt.

Sor a kiállítás bejárata előtt
Facebook / L. Simon László

Dúró reakciója sem maradt el: „Azok után, hogy Csák János megállapította: a Nemzeti Múzeum törvénysértést követett el, L. Simon László nemhogy behúzná fülét-farkát, hanem még neki áll feljebb, mert a saját minisztere megzavarta LMBTQ-népszerűsítés közben. Persze tudtuk korábbi, obszcén »versei« alapján is, hogy az aberrációhoz vonzódik, de most már a saját kormányán is gúnyolódik, ami azért szokatlan, mert Orbán Viktor nem szokta az ilyesmit eltűrni” – írta. A képviselő szerint a kiállítás

„LMBTQ-propagandát folytat, az abortusz szabályozásában az USA-ban bekövetkezett életpárti elmozdulást pedig károsként mutatja be.

Mindezt egy tizenhárom éve kétharmaddal kormányzó, magát nemzeti, keresztény, konzervatív erőként meghatározó kurzus idején. Az intézmény élén pedig egy olyan személy áll, aki szerint mindez rendben van, sőt fittyet hány az Országgyűlés által elfogadott törvényre, és az elvileg felette álló miniszter utasítására is. A Magyar Országgyűlés esküt tett képviselőjeként csak gondoltam, szólok. Jó reggelt, Magyarország!” – tette hozzá.

A csaknem 70 éve létező független fotográfiai szervezet, a World Press Photo vezetője a HVG kérdésére azt mondta, meglepte az intézkedés, ami miatt 18 évnél fiatalabbak már nem látogathatják a budapesti kiállítást. A képek fotósa, Hannah Reyes Morales pedig azt mondta a HVG-nek: a képeken szereplő Golden Gays közösség tagjai ikonok és példaképek az LMBTQ-közösség fiatal tagjai számára a Fülöp-szigeteken: „Ők a remény jelképei, hogy a nehézségek közepette is van család, közösség és otthon. Több mint szomorú vagyok, hogy a történetük talán nem jut el azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá. Szomorú vagyok, hogy a történetük rejtve marad, visszaidézve azt az elnyomást, amelyben nekik maguknak is élniük kellett.”

„Több mint szomorú vagyok" - reagált a fotós, akinek a képei miatt korlátozták a World Press Photo budapesti kiállítását

Hannah Reyes Morales szerint nem a fotók károsak, hanem az LMBTQ-közösség láthatóságának a korlátozása.