szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Négy román súlyemelő is megbukott az ismét elvégzett vizsgálatokon. Könnyen megeshet, hogy Románia egyetlen súlyemelőt sem indíthat az idei nyári olimpián, Tokióban.

A 2012-es londoni olimpián szerepelt mind a négy román súlyemelő, köztük két érmes doppingmintája pozitívnak bizonyult a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által elrendelt újratesztelésekkor – adta hírül a főleg az olimpiai sportágakra szakosodott Inside the Games hírportál.

Utolsóként Gabriel Sincraian nyolc éve levett mintájának újbóli elemzése mutatta ki anabolikus szteroid jelenlétét. A 2012-es londoni játékokon férfi 56 kg-ban nyolcadik helyezett Florin Croitoru újratesztelése tavaly márciusban történt meg, ez év januárjának elején pedig a brit fővárosban a férfiak 69 kg-os súlycsoportjában harmadik Razvan Martin, s a női 69 kilóban második Roxana Cocos mintájának újraanalízise szolgált pozitív eredménnyel.

A 31 esztendős Sincraian esete azért különös, mert már 2013-ban két évre eltiltották, miután rajtavesztett egy versenyen kívüli ellenőrzéskor. Visszatérése után pedig 2016-ban, a riói ötkarikás játékokon ismét megbukott, akkor is anabolikahasználat miatt hozott pozitív eredményt mintájának vizsgálata, amiért megfosztották a 85 kg-ban szerzett olimpiai bronzérmétől. Utóbbi vétsége nyomán nyolc évre tiltották el.

A négy olimpiai "utódoppingos" eset következtében könnyen megeshet, hogy Románia egyetlen súlyemelőt sem indíthat az idei nyári játékokon Tokióban. Részvételük nagyban függ attól, hogy a fegyelmi vizsgálatokat, s a jogi eljárásokat lezárják-e időben, vagyis a július 24-én rajtoló olimpia kezdetéig. Ám még ha ott is lehet Románia, képviseletében legfeljebb egy férfi és egy női súlyemelő rajtolhat.

A Nemzetközi Súlyemelési Szövetség (IWF) 2017-es határozata értelmében minden olyan IWF-tagország, amelynek emelői három vagy több pozitív eredményt szolgáltatnak a NOB által a 2008-as és 2012-es olimpián levett minták újbóli tesztelésekor, egyéves eltiltással sújtható. Korábban az IWF kilenc országgal szemben már alkalmazott egyéves felfüggesztést 2017-2018-ban.

Január elején robbantott ki doppingbotrányt a német közszolgálati televízió, az ARD. A "Titkos dopping – az emelők ura" című filmben az ARD dokumentumokra hivatkozva arról számolt be, hogy a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával. A film szerint a 2008 és 2017 között olimpián és világbajnokságon érmes súlyemelők csaknem felét nem ellenőrizték a felkészülési időszakban, edzőtáborban.

A Német Súlyemelő Szövetség elnöke, Christian Baumgartner és Antonio Urso, az Európai Súlyemelő Szövetség olasz elnöke pénzügyi szabálytalanságokról is beszélt. Baumgartner szerint Aján Tamás, az IWF elnöke évtizedek során felépített egy rendszert, amely lehetővé tette a doppingolás eltitkolását, ebben pedig aktív szerepet kapott a Magyar Antidopping Csoport. A társaság igazgatója, Tiszeker Ágnes a hvg.hu-nak cáfolta a vádakat.

Az ARD beszámolt két svájci bankszámláról is, amelyekre 1992-től 23 millió dollár érkezett, ez az összeg nem szerepelt az IWF mérlegében – Urso évek óta állítja, hogy a NOB-tól érkező pénz egy része itt landolt. Az olasz sportvezető szerint a számlák felett egyedül Aján Tamás rendelkezett, és 5,5 millió dollár sorsa tisztázatlan. A 80 éves magyar sportdiplomata 1976 és 2000 között főtitkára volt az IWF-nek, azóta pedig az elnöke.

Titkos dopping: A súlyemelők ura - avagy hogy tesznek tönkre egy olimpiai sportágat - itt az ARD-film leirata

Nagyon súlyos állításokat fogalmazott meg az ARD oknyomozó újságírói által készített dokumentumfilm a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség magyar elnökéről, Aján Tamásról, illetve a Magyar Antidopping Csoportról. A filmben korrupcióról, titkos bankszámlákról, meghamisított doppingtesztekről beszélnek. A filmet egyelőre csak Németországban lehet legálisan megnézni. A téma fontossága miatt a film teljes leiratát közöljük.