szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Egy rehabilitációs központba szállították át.

Elhagyta a sienai kórházat Alex Zanardi négyszeres paralimpiai bajnok, aki június 19-én verseny közben egy teherautóval ütközve súlyosan megsérült.

Az 53 éves sportembert három műtét után egy neurológiai rehabilitációs központba szállították, de hogy pontosan hol folytatódik a kezelése, azt a család kérésére nem közölte az intézmény.

„A klinikai állapota és életjelei azt mutatják, hogy a stabilitás felé halad, ez pedig lehetővé tette a nyugtatók csökkentését és felfüggesztését. Így átszállíthatóvá vált egy olyan intézménybe, ahol megkaphatja a szükséges neurológiai rehabilitációt” – mondta a Szent Mária kórház igazgatója, Valtere Giovannini.

Zanardi handbike-kal vett részt egy parasportolók részére rendezett országos váltóversenyen, és áttért a teherautó sávjába. Az ütközés során leesett a sisakja, súlyos fej-, arc- és szemsérüléseket szenvedett. A baleset után helikopterrel vitték kórházba, ahol lélegeztetőgépen volt, és mesterséges kómában tartották.

Zanardi autóversenyzőként 2001-ben olyan súlyos balesetet szenvedett, hogy mindkét lábát amputálni kellett. A saját maga által tervezett protézis segítségével megtanult újra járni, majd túraautóban is versenyzett. Ezt követően talált a kézihajtású kerékpárra, amelyben négy paralimpiai bajnoki címet nyert: kettőt 2012-ben Londonban, kettőt pedig 2016-ban Rióban.