szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az önfeláldozó munkájukat hálálja meg így a magyar és az európai futballszövetség.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Ötszáz belépőt különítenek el a húszezerből magyar egészségügyi dolgozók számára az Európai Szuperkupa döntőjére. A Bajnokok Ligája-győztes Bayern München és az Európa-ligában nyertes Sevilla mérkőzését szeptember 24-én tartják a budapesti Puskás Arénában.

A meccset az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA döntése értelmében nézők előtt rendezik: a 67 ezres stadiont befogadóképességének 30 százalékáig lehet feltölteni. A két csapat drukkerei 3000-3000 jegyet igényelhetnek, a többit semleges szurkolók között sorsolják ki.

A Magyar Labdarúgó-szövetség közleménye szerint elnökük, Csányi Sándor és Aleksander Ceferin UEFA-elnök közösen kezdeményezte, hogy a félezer magyar egészségügyi dolgozó vendégként vehessen részt a találkozón.

A mérkőzésre szigorú biztonsági előírásokat dolgozott ki az UEFA. A nézők testhőmérsékletét a bejáratoknál ellenőrzik majd, és csak azokat engedik be, akiknél 37,8 Celsius-fok alatti eredményt hoz a mérés. Ahol csak lehetséges, a drukkereknek 1,5 méter távolságot kell tartaniuk egymástól, és a stadion határain belül az orrukat és a szájukat eltakaró maszkot kell viselniük. Arra is figyelmeztetik őket, hogy amikor csak lehetséges, mossák vagy fertőtlenítsék a kezüket.

Szlávik: „Meredek dolog" a Szuperkupa-döntő

A főorvos szerint bár egyre több a fertőzött, nincs sok beteg.

A kormány korábban – részben a meccsre való tekintettel – módosította a Magyarországra való belépés követelményeit. Az UEFA tájékoztatója szerint az érkezőknek

  • kötelező egészségügyi vizsgálaton kell részt venniük,
  • be kell mutatniuk a mérkőzésre szóló jegyüket,
  • valamint egy angol vagy magyar nyelvű negatív PCR-tesztet, amely a határátlépést megelőző 3 napon belül készült.

Azt is jelezték, hogy a Szuperkupára érkező szurkolók legfeljebb 72 órát tartózkodhatnak Magyarországon.

Az UEFA döntése értelmében ezen kívül az összes nemzetközi meccset zárt kapuk mögött kell megtartani. A szövetség a találkozót afféle tesztnek szánja: ha a szervezők és a bevezetett intézkedések jól vizsgáznak, akkor esetleg megkezdődhet a nézők visszatérése a lelátókra.