szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A csoportgyőzelemért játszott a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában, és szép játékkal, 2-0-ra legyőzve a törököket feljutott az A-ligába, egyben esélyt szerzett a világbajnoki pótselejtezőre.

Szeptemberben úgy kezdődött el a Nemzetek Ligája, hogy a magyar válogatott idegenben jókora meglepetésre legyőzte Törökországot – most, az utolsó meccsen Budapesten fogadtuk a törököket, és még esély is volt arra, hogy megnyerjük a csoportot. A matematika egyszerű: szintén 20:45-kor kezdődött a Szerbia-Oroszország meccs, ha több pontot szerez a magyar válogatott, mint az orosz, akkor csoportgyőztes.

A csoportgyőzelem a presztízsen túl három szempontból fontos. Egyrészt a 2022-es Nemzetek Ligájában az A-ligában játszhat a mostani első helyezett, ez pedig a 2024-es Eb-pótselejtezőre is könnyebb utat kínál. A 2022-es vb pótselejtezőjére is nagyobb esély nyílik a mostani csoportgyőzelemmel.

Marco Rossi hat helyen változtatott a kezdőcsapaton a szerbek elleni kezdőhöz képest. A két kezdőcsapat így nézett ki:

Magyarország: Dibusz – Hangya, Lang, Szalai Attila – Nego, Sigér, Nagy Ádám, Kalmár, Fiola – Nikolics, Könyves

Törökország: Günük - Sangare, Demiral, Ozan Kabak, Erkin - Tufan, Tekdemir - Can Kahveci, Calhanoglu, Karaman - Tosun

Az első veszélyesnek ígérkező pillanatra az 5. percig kellett várni, akkor a törökök kaptak egy olyan szabadrúgást közel 30 méterre a kapunktól, ami nem igazán világos, miért volt szabadrúgás, de Dibusznak nem okozott komoly problémát Calhanoglu lövésé. A 9. percben jött az első magyar kapura lövés: Kalmár egy rossz beadása után Hangyának még sikerült megszerezni a labdát, Nikolics lőtt, de a török kapus ölébe. Nem sokkal később Kalmár 23-ról már egy kicsivel veszélyesebb lövést eresztett el, de az kevéssel fölément.

Eközben azonban a csoportunk másik meccsén Szerbia megszerezte a vezetést, így a csoport élére ugrottunk.

Ha nem lett volna nagy a tét, unalmasnak is mondhattuk volna az ezek után következő perceket, Kalmár egymás után következő két szöglete, majd némi magyar védelmi bizonytalankodás jelentett csak eseményt, de óvatosak voltak ekkor a csapatok inkább. A 23. percben juthattunk volna el veszélyesebb helyzetig, de Nego a tizenhatoson belül rálépett a labdára és elesett.

AFP / Kisbenedek Attila

Egy perccel később Nego beadásáról egy lépéssel maradt le Könyves, pedig nagy helyzet lehetett volna. Ezzel egy időben a szerb válogatott a második gólját is meglőtte az oroszok ellen, így máris sokkal jobbnak tűnt a 0-0.

A 28. percben Calhanoglu lövését védte Dibusz, miközben a törökök azt reklamálták, hogy Sigér kezezett, de sok alapjuk nem volt. Ezekben a percekben inkább a törökök nyomtak, a magyar csapat a kontrákban bízott. A 31. percben Szalai egy szép beadása után Nikolics elől kellett a török védelemnek mentenie. A 39. percben Karaman addig tologatta a labdát, amíg már-már veszélyes helyzetbe került, de végül olyan gyengén lőtte el a labdát, hogy Dibusznak csak le kellett hajolnia érte. Szerbia a harmadik gólját is meglőtte közben, egyre inkább csak a saját meccsünkre kellett innen figyelnünk.

AFP / Kisbenedek Attila

A 40. percben juthattak volna a törökök el az addigi legnagyobb helyzetükig, de Tufan néhány méterre a kapunktól borzasztó mozdulattal törte el a labdát. A török csapat tűnt veszélyesebbnek, de a magyar védelem nagyon stabilan tartotta magát. A szerbek a negyedik góljukat is meglőtték, mi pedig lehoztuk a félidőt kapott gól nélkül, ami így csoportgyőzelmet érne.

A félidő után Könyves és Kalmár nem tért vissza a pályára, helyettük Varga Kevin és Cseri állt be. Erősebben kezdett a magyar csapat, mint ahogy az első félidőt zárta, ekkor nem láthattunk török helyzeteket - túl nagy magyart sem, de aktívabb lett a válogatottunk. Az 54. percben aztán Szalai hibája után egy nagy blokkal kellett javítania Tosun lövésénél, majd Tufal lőtt az égbe. A törökök ekkorra átvették újra a kezdeményezést, de hiába.

És az 57. percben megszereztük a vezetést! Varga lövését a török kapus még óriási bravúrral a kapufára tolta, Kabak azonban mentés helyett Sigérre lőtte a labdát, akiről bepattant a kapuba, 1-0.

A gól után pár percig úgy tűnhetett, hogy megfogjuk a törököket, végül hamar visszaállt a meccs képe a régibe: a törökök támadtak, a magyar védelem stabilan hozta nullára a meccset, nem nekünk kellett idegeskednünk. Egy újabb magyar változtatás jött: a csapatkapitány Nikolics helyett Gyurcsó állt be, nem sokkal később pedig Hangyát váltotta Holender. Ekkor már csak a jegyzőkönyv kedvéért kellett rögzítenünk, de a szerbek már 5-0-ra vezettek.

MTI / Illyés Tibor

Ahogy ráfordultunk a meccs utolsó húsz percére, egyre jobban látszott: nagy fordulat kellene ahhoz, hogy a török csapat lőjön két gólt. A magyar védelem nagyon magabiztosan állta a sarat, ráadásul azzal, hogy a törökök kénytelenek voltak még agresszívebben támadni, időről időre jöhetett egy veszélyes magyar kontra is. Kellett ugyan Dibusznak néhányszor védenie, de percről percre biztosabbak lehettünk a magyar csoportgyőzelemben.

És a védelem hozta az egyre enerváltabb törökök ellen, amit hozni kellett. Az öt perc hosszabbításban is csak akkor kellett izgulnunk, amikor a csereként beállt Botka egy hibája után Fiolának kellett blokkolnia, de az egy török gól is csak néha tűnt esélyesnek, kettő pedig egyáltalán nem. A 94. percben pedig bejött végre egy kontra, török szögletek után Varga indult meg, nagyjából 80 métert futott a labdával, majd belőtte a második magyar gólt, 2-0!

Ez lett a végeredmény, így Magyarország megnyerte a csoportját. A 2022-es Nemzetek Ligájában az A ligában játszhat a válogatott, Európa 16 legerősebb csapata között, és jó esélyt kapott arra, hogy a 2022-es vb-re, valamint a 2024-es Eb-re pótselejtezőn próbálkozhasson akkor is, ha a selejtezők nem sikerülnének.

Így alakulnak ki a vb-pótselejtezők

A jövőre lejátszott vb-selejtezők tíz európai csoportmásodikja mellé a Nemzetek Ligájából a két legjobb olyan csoportgyőztes jut be, aki a vb-csoportmeccsein nem lesznek csoportelső vagy második. E 12 csapatot három ágra osztják, mindegyikben lesz egy elődöntő-döntő, így lesz meg a három európai pótselejtezős vb-résztvevő.

A Nemzetek Ligájában a négy legjobb, A-ligás csoportgyőztes Franciaország, Spanyolország, Belgium és Olaszország, értelemszerűen ez a négy legjobb csoportgyőztes. A B-liga csoportgyőztesei így végeztek:

Wales 16 pont
Ausztria 12 pont
Csehország 12 pont
Magyaroszág 11 pont

Vagyis azzal, hogy megnyertük a csoportunkatt, szurkolni kell majd jövőre, hogy a listán előttünk végző 7 csapat közül jövőre a vb-selejtezőkön legalább 6 kerüljön a csoportjuk első két helyének valamelyikére.