szerző:
H. A.
Tetszett a cikk?

Azokat olthatják be korábban, akiknek már van kvótájuk, vagy esélyesek megszerezni.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) azt kérte a kormánytól, hogy soron kívül kaphassák meg a koronavírus-fertőzés elleni védőoltást azok az olimpikonok, akik már kvótát szereztek, vagy még esélyük van kijutni a tavalyról idén nyárra halasztott tokiói olimpiára – közölte kérdésre válaszolva a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Gulyás Gergely azt is elárulta, hogy a kormány foglalkozott a kérdéssel a szerdai ülésén.

Nyitottak vagyunk arra, hogy ez így legyen, az illetékes tárcának kell erről a Magyar Olimpiai Bizottsággal egyeztetnie. Ha az egyeztetésen túl vagyunk, soron kívül az olimpián résztvevő sportolóknak és edzőiknek az oltást biztosítani fogjuk”

– jelentette ki Gulyás.

Gulyás: Gyakorlatilag megállapodtunk a kínai vakcináról

Korábban Kulcsár Krisztián MOB-elnök a DIGI Sport Sport24 című műsorában arról beszélt, benne van a pakliban, hogy a tokiói játékokon csak azok indulhatnak, akik megkapták az oltást, de a kérdésről még nem döntöttek a szervezők. „Ha csak védőoltással lehet bemenni, akkor, aki az olimpián indulni akar, az be fogja oltatni magát. Az olimpián nem kötelező indulni. Ezt mindenki eldöntheti majd magában, mi senkit nem akarunk ökrös szekérrel odavontatni. Látva a saját környezetemben és a sportvilágban a hangulatot, az óhaj inkább afelé hajlik, hogy minél hamarabb meg tudják kapni a védettséget a járvánnyal szemben a sportolók azért, hogy tudjanak edzeni, és hogy védjék saját magukat és a környezetüket.”

Ugyancsak a Sport24-nek nyilatkozott aztán Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki úgy fogalmazott:

Én úgy vagyok vele: amikor azt látjuk, hogy idős emberek súlyosabb lefolyású betegségben szenvednek, akkor azt mondom, hogy első körben mindenképpen a kitett személyeket kell oltani. Addig, amíg nem sikerült a 65 év feletti lakosságot beoltani, nem lenne etikus, hogy a sportolókkal folytassuk.”

A kérdés nem csak Magyarországon vetődött fel. Richard Pound, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kanadai tagja nemrég arról beszélt: reálisan akkor lehet megrendezni a tokiói olimpia és paralimpiai játékokat, ha a sportolók elsőbbséget kapnak az oltási programban, és beoltva érkeznek a helyszínre. Azóta több sportoló is felszólalt, és arról beszélt: nem ért egyet a felvetéssel.

Jelen állás szerint az sem teljesen biztos, hogy egyáltalán megtartják a játékokat. A szkeptikusok szerint erre a járvány miatt nem lesz mód, közben a szervezőbizottság elnöke, Mori Josiro a minap kijelentette, hogy „teljességgel lehetetlen” volna egy újabb halasztás. Hozzátette: a járvány akkori helyzete alapján februárban vagy márciusban döntik el, hogy lehetnek-e külföldi nézők a versenyeken.

Japán jelenleg a járvány harmadik hullámával küzd: szerdán már 11 prefektúrában volt érvényben vészhelyzet a koronavírus-fertőzöttek számának gyors növekedése miatt. A múlt pénteken rekord napi növekményt mutattak ki: 7711 új fertőzöttet regisztráltak, közülük 2392-őt Tokióban. Azóta csökkenő tendencia mutatkozik, de még szerdán is 5103 emberről derült ki, hogy elkapta a fertőzést. Az országban eddig összesen 4145 halálos áldozatot követelt a Covid–19 betegség.

Az olimpiát eredetileg tavaly július 24. és augusztus 9. között rendezték volna meg, a paralimpia pedig augusztus 25-én kezdődött volna. A játékok a mostani tervek szerint július 23-tól augusztus 8-ig, a paralimpia pedig augusztus 24-től szeptember 5-ig tart majd.