szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

67 éves korában elhunyt Törőcsik András labdarúgó, akit sokan tartanak az utolsó igazi magyar futballsztárnak. Kiemelkedően tehetséges labdarúgó volt, az újpestiek örökös kedvence, pályafutását azonban balszerencse kísérte.

Elhunyt Törőcsik András 45-szörös korábbi válogatott labdarúgó - jelentette a Nemzeti Sport. A lapnak a család is megerősítette a hírt. Az Újpesti Dózsa egykori sportolója a Honvéd Kórházan hunyt el szombaton, tüdőgyulladás miatt - írták.

Törőcsik András 1976 és 1984 között összesen 45 alkalommal lépett pályára a válogatottban, 12 gólt lőtt, két világbajnokságon is részt vett. A Kesének vagy Törőnek is becézett játékos kiismerhetetlen cseleivel, parádés lövőtechnikájával vált a lila-fehér drukkerek egyik legnagyobb kedvencévé.

Pályafutását azonban végigkísérte a balszerencse: volt, hogy Fradi-szurkolók itatták le a rangadó előtti napon, és 1978-ban, amikor Argentínában a világbajnokság nyitómeccsén 23 évesen pályára lépett , és végig őt rugdalták, mégis őt állították ki. 1980-ban pedig súlyos autóbalesetet szenvedett, miközben már a zsebében volt a világválogatott meghívója - írtuk róla korábban.

Az 1955-ös születésű Törőcsik András 12 évesen kezdett focizni a BVSC-ben, és 1974-ben igazolta le az Újpesti Dózsa. Velük lett háromszoros magyar bajnok és kupagyőztes, 236 meccsen 69 gólt lőtt. Az 1983-84-es Kupagyőztesek Európa Kupája-szezonban negyeddöntőig jutottak, a későbbi győztes skót Aberdeen verte ki őket – írja róla a Wikipédia.

Az 1980-as években játszott egy idényt a francia Montpellier-ben, illetve többet kanadai teremlabdarúgó-csapatokban. Többször is felkerült a France Football Aranylabda-szavazásának listájára, ahol a legjobb eredménye 9. hely volt. Klubpályafutását az MTK-ban fejezte be, visszavonulása évében egy szabálytalankodó tatabányai játékos egy szerencsétlen belépővel eltörte a lábát.

A volt válogatott az utóbbi években többször is kórházba került, két éve koronavírus miatt kezelték, nyolc éve pedig egy fejsérülés miatt kellett rajta agyműtétet végrehajtani, ami után sokáig lábadozott a Honvéd Rehabilitációs Intézetben.

Életéről több könyv is megjelent, így például 2015-ben a Lila csík, fehér csík című Egressy Zoltántól, majd 2019-ben a Törő visszatér Dunai Edétől.