szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A döntést Szijjártó Péter jelentette be, aki kitüntetést is kapott „a vizes sportok érdekében végzett munkájáért”.

Jóváhagyta a Nemzetközi Úszószövetség (WA) kongresszusa az elnökség egyhangú döntését a jelenleg a svájci Lausanne-ban működő szervezet székházának Budapestre költözéséről – közölte Szijjártó Péter külügyminiszter kedden a japán Fukuokában. 
A felek aláírták a szervezet székházának Budapestre költözéséről szóló megállapodást, majd Huszain al-Muszallam elnök kitüntetést adott át Szijjártónak „a vizes sportok érdekében végzett munkájáért”.

A külügyminiszter üdvözölte a döntést a költözéséről, és elmondta, Magyarországon már most is két nemzetközi sportszövetségnek van központja, emellett tíz nemzetközi szervezetnek, amelyek közül nyolc az ENSZ-hez kötődik. Hozzátette, a kormányzat kész 15 éven át ingyen biztosítani a helyszínt a Nemzetközi Úszószövetségnek, emellett adókedvezményeket és mentességet nyújtanak a szervezetnek, hamarosan pedig az egyeztetéseket is megkezdik a szükséges infrastrukturális beruházásokról. 
A döntést a jelenleg is zajló fukuokai 20. vizes világbajnokságon jelentették be, amelyet 2021-ben kellett volna megrendezni, viszont a koronavírus-járvány miatt Japán végül elhalasztotta azt. Így tavaly rendkívüli vb-re került sor, amelynek Budapest lett a házigazdája.

Szijjártó büszke rá, hogy 2017 és 2022 után Magyarország 2027-ben is vizes világbajnokságot rendezhet, így tíz éven belül „mesterhármast" ér el. „Ezt örömmel tettük és tesszük, készek vagyunk bármilyen rendezvényt azonnal megtartani" – közölte.

Végül méltatta a vizes sportokban elért magyar eredményeket, elmondta, hogy hazánk harminchét olimpiai aranyérmet nyert úszásban és kilenc másikat vízilabdában, a világbajnokságok összesített éremtábláján pedig hetedikek vagyunk. Hozzátette, hogy újabb rekord fog születni idén, ugyanis Jakabos Zsuzsanna már a kilencedik világbajnokságán vesz részt, ami példátlan a magyar úszók között. „Minden túlzás nélkül mondható, hogy mi, magyarok úszónemzet vagyunk, úszók nemzete vagyunk, s ugyanez igaz a vízilabdára is" – tette hozzá Szijjártó.