szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Szojuz MSZ-10 hordozórakétájának egyik hajtóműve hibásodott meg a felbocsátást követően. Az űrhajósok túlélték.

Az űrhajó a kazahsztáni Bajkonurból indult útnak, a sikertelen startot követően kényszerelállást hajtott végre Kazahsztán területén.

Az ejtőernyővel ereszkedő kabin a kazahsztáni sztyeppén landolt, a személyzet két tagja a földet érés után kapcsolatba lépett az irányítóközponttal. Jól vannak, már amennyire egy ilyen esetet követően lehet – írta a Reuters hírügynökség. A RIA Novosztyi szerint egyiküknek sincs szüksége azonnali orvosi segítségre.

A hadsereg deszantosai és a mentőcsapatok már megérkeztek a landolás helyszínére, és kiemelték az űrhajósokat a kabinból.

"A kozmonauták élnek... Kiemelték őket, és jelenleg Dzsezkazganba tartanak velük"

– közölte a Roszkoszmosz orosz űrügynökség egy tisztségviselője.

Dzsezkazgan, amelynek közelében földet értek, a Bajkonurhoz legközelebb lévő kazahsztáni város, amely mintegy 450 kilométerre észak-keletre fekszik az űrrepülőtértől.

Nagy mázlijuk volt a Szojuz űrhajósainak, sokkal rosszabbul is végződhetett volna a baleset - kronológia, videók

Nagy szerencséjük volt a Szojuz űrhajósainak, hiszen több száz elődjük áldozta életét azért, hogy az emberiség aránylag nyugodtan taxizhasson egy űrállomásra. Emlékezzünk meg róluk is.

Az RT videója a probléma fellépéséig követi a Szojuz fülkéjében a két asztronautát:

A Szojuzban az amerikai Nick Hague és az orosz Alekszej Ovcsinyin indult a Nemzetközi Űrállomásra, ahol a tervek szerint hat hónapot töltöttek volna el.

Az űrhajó helyi idő szerint 4 óra 40 perckor kezdte meg az emelkedést, a hordozórakéta egyik fokozata azonban nem a terveknek megfelelően üzemelt, ezért volt szükség a kényszerleszállásra.

Az űreszköz a NASA tájékoztatása szerint ballisztikus pályán érkezett vissza a Föld légkörébe, az űrhajósok akár 9G fölötti erőhatást tapasztalhattak a süllyedés során.

AFP / Pool / Sergei Savostianov /

A RIA Novosztyi úgy értesült, hogy Oroszország a Szojuzzal történt baleset nyomán úgy döntött, felfüggeszti minden embert szállító űrhajó tervezett indítását.

Ha tudni szeretne a fejleményekről, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.