szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fajtól függetlenül hasonlóan reagál a természetben zajló folyamatokra az észak-amerikai madárpopuláció.

Az éghajlat melegedése miatt csökken a madarak testmérete, miközben nő a szárnyfesztávolságuk – derült ki a témában készített eddigi legnagyobb tanulmányból, amelyről a BBC számolt be.

Az Ecology Letters című folyóiratban publikált értekezésben a kutatók 52 észak-amerikai vándormadárfaj csaknem 71 ezer preparált egyedét tanulmányozták, hogy megértsék, miként alkalmazkodnak az állatok az éghajlatváltozáshoz.

"Csaknem az összes általunk vizsgált madárfaj kisebb lett

 – mondta Brian Weeks, a Michigani Egyetem munkatársa, aki a tanulmány vezető szerzője volt. A szakember megdöbbentőnek nevezte, hogy bár nagyon különböző fajokról van szó, mégis rendkívül hasonlóan reagálnak a környezeti változásra.

Weeks szerint az állatok klímaváltozáshoz alkalmazkodását vizsgáló tanulmányok általában az elterjedési területek és a vonulási útvonalak változásairól számolnak be, vagy az életszakaszok eltolódására fókuszálnak, a mostani tanulmány eredményei azonban azt sugallják, hogy a testi, fizikai változások is kulcsfontosságúak.

Az eredmények szerint az 1978 és 2016 közötti időszakban a madarak lábszárcsontja 2,4 százalékkal lett rövidebb, míg ugyanezen idő alatt a szárnyuk hossza 1,3 százalékkal nőtt.

Mindez azt sugallja, hogy a melegedő hőmérséklet hatására csökkent a madarak testmérete, szárnyuk hossza viszont megnőtt.

Weeks szerint a vándorlás rendkívül megterhelő a madarak számára, a kisebb test pedig kevesebb felhasználható energiát jelent a madarak számára a hosszú útjaik során. A szakember szerint több madár nagyobb szárnyfesztávolsággal kompenzálja a kis testét, így magasabb az esélye a túlélésre.

A kutatók nem tudják biztosan, hogy a melegebb hőmérséklet hatására miért zsugorodnak a madarak. Az egyik elmélet szerint a kisebb testű állatok gyorsabban tudnak lehűlni.

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy az alpesi kecskék és a szalamandrák is zsugorodnak a klímaváltozás miatt.