szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hamarosan kiderül, hogy a Magyarországon is alkalmazott kínai oltóanyagot biztonságosnak és hatásosnak ítéli-e a WHO.

Várhatóan még pénteken bejelentik, megkaphatja-e a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinája az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgynevezett vészhelyzeti engedélyét – írta a Reuters.

A WHO vészhelyzeti engedélye fontos mutató a hírügynökség szerint: azt jelzi az egészségügyi hatóságok számára, hogy a bevizsgált oltóanyag biztonságos és hatásos.

Ha a vakcina megkapja a vészhelyzeti felhasználásra vonatkozó engedélyt, úgy a COVAX programban való részvételre is jogosulttá válik. Ez utóbbi célja, hogy a szegényebb országokhoz is hozzájuthassanak a védőoltásokhoz.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az engedélyről szóló döntés a hétvégére várható.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői munkacsoportja már készített egy állásfoglalást a vakcináról, ennek összefoglalóját és magyar fordítását Dobson Szabolcs gyógyszerész, címzetes egyetemi docens tette közzé. A dokumentum végén található összefoglaló eszerint úgy fogalmaz: a WHO szakértői nagyon bizonyosak abban, hogy a BBIBP-CorV vakcina (ez a Sinopharm hivatalos neve) hatásos a PCR-teszttel igazolt Covid–19 megelőzésében a 18-59 év közötti felnőtteknél, abban viszont már kevésbé, hogy náluk alacsony a súlyos mellékhatások kockázata. A magyar kormány eközben viszont azt állítja, hogy a Sinopharm még a Pfizernél is jobb.

Merkely: Eddig minden vizsgált Sinopharmmal oltottnál találtak antitestet

Nehéz helyzetbe hozta a kormányt a WHO szakértői állásfoglalása, mely szerint nincs rá tudományos bizonyíték, hogy a Sinopharm oltóanyaga hatásos a 60 év feletti korosztályban. A szakemberek szerint ugyan minden vakcina hatásos, de mivel a kínai oltóanyagot Magyarországon kifejezetten az idősebb korosztály kapta, a magyar hatóságok akár lépéskényszerbe is kerülhetnek, ha meg akarják nyugtatni az érintetteket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.