szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A belga Tudomány a Jövőért Solvay-díjat ítélték oda a magyar tudósnak. Karikó Katalin a második női kutató, aki elnyerte az elismerést.

Az oltásokban használt mRNS-technológia terén végzett úttörő kutatásáért Karikó Katalinnak ítélték oda az idei, 300 ezer euróval járó Tudomány a Jövőért Solvay-díjat (Science for the Future Solvay Prize) – közölte a belga vállalkozás kedden.

A közlemény szerint Karikó Katalin a szintetikusan előállított hírvivő RNS (mRNS) biokémiai módosításával kapcsolatos munkája tette lehetővé a vakcinák gyors kifejlesztését. Kutatásait leginkább a Pfizer/BioNTech és a Moderna használta fel a COVID-19 mRNS vakcinák kidolgozására, amelyek sok életet mentettek meg. Kutatási eredményei a jövőben segíthet más betegségek, például a rák, az influenza, a malária vagy a HIV elleni küzdelemben is.

A közlemény idézi Ilham Kadrit, a Solvay vezérigazgatóját, aki úgy fogalmazott, Karikó Katalin hihetetlen elszántságával olyan jelentős előrelépést ért el az emberiség számára, amely forradalmasítja számos betegség kezelését. A szakember emlékeztetett rá, Karikó Katalin a második női kutató, aki elnyerte az elismerést.

A 2013-ban alapított Solvay-díjjal egy tudós olyan jelentős felfedezését ismerik el, amely kiemeli a tudomány és a kémia alapvető szerepét a világ legsürgetőbb kihívásainak megoldásában. Az idei elismeréssel az első Solvay Kémiai Konferencia 100. évfordulója előtt is tisztelegnek. A díjátadó ünnepséget a brüsszeli Palais des Académies-ben tartják március 29-én Fülöp belga király jelenlétében – áll a közleményben.

Az 1863-ban alapított belga, önmagát tudományos vállalatként meghatározó Solvay 64 országban működik, 2020-as nettó árbevétele 8,9 milliárd euró volt.

Karikó Katalint idén a Francia Természettudományi Akadémia (Académie des sciences) külső tagjává választották, illetve odaítélték neki a svéd Camurus Lipidkutatási Alapítvány kitüntetését is.

Rangos francia és svéd tudományos elismerést kapott Karikó Katalin

Tavasszal veheti át Karikó Katalin két újabb díját, amelyek mellé pénz is jár, hogy folytatni tudja kutatásait.