szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Megpróbálják felderíteni az ibizai videó hátterét, és az összes parlamenti frakció vezetője részt vehet az előrehozott választásig a kormányüléseken – ígérte az osztrák kancellár.

Több ajánlatot tett a parlamenti pártoknak Sebastian Kurz cserébe azért, hogy bizalmat szavazzanak neki és kisebbségi kormányának a hétfői rendkívüli parlamenti ülésen – mondta el az osztrák kancellár, miután megbeszélést folytatott az ellenzéki pártok képviselőivel.

Felajánlotta, hogy az alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatal, illetve a Eurofighter vadászgépek korrupciógyanús beszerzésének ügyében dolgozó vizsgálóbizottság munkáját folytatják a szeptemberi előrehozott parlamenti választások után. Azt is megígérte, hogy az összes parlamenti párt frakcióvezetőjét meghívja a kormányülésekre a választásokig. Ígéretet tett az ibizai botrány és az azzal kapcsolatos vádak felderítésére is.

Ezenkívül ígéretet tett az osztrák szövetségi korábban felállított két vizsgálóbizottság munkájának felújítására a választások után.

Korlátoznák a minisztériumok hirdetéseit a parlamenti választásokról, és nem írnának ki pályázatokat új kormányzati tisztségek betöltésére. A választásokig nem fognak új törvényjavaslatokat szakértői vizsgálatra bocsátani vagy a parlamenthez benyújtani.

Sem az SPÖ, sem az FPÖ nem döntött még véglegesen arról, hogy támogatja-e a bizalmatlansági indítványt a kancellár ellen.