szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brazil elnök Twitter-bejegyzésében óva intette a nagyhatalmakat attól, hogy beavatkozzanak Brazília belügyeibe. Tette mindezt azután, hogy Emmanuel Macron bejelentette: a hét legfejlettebb ipari ország 20 millió dolláros azonnali segélyt nyújt az amazóniai tüzek megfékezésére.

Jair Bolsonaro elfogadhatatlannak nevezte, hogy a francia elnök személyes politikai tőkét akarjon kovácsolni az erdőtüzek által okozott "nemzetközi válság" ügyével. Bolsonaro szerint ezzel úgy kezelik Brazíliát, mintha gyarmat vagy senki földje lenne. A brazil államfő ehelyett regionális megoldást szorgalmazott.

Közölte azt is, hogy egyeztetett Iván Duque kolumbiai elnökkel egy olyan közös tervről, amelyet az Amazonas-medencében fekvő országok dolgoznának ki "szuverenitásunk és természeti kincseink védelmének szavatolásáért".

A francia elnök minderre keményen visszavágott a brazilnak, akivel az elmúlt napokban többször is összeszólalkozott az ügy miatt. "Bolsonaro nem mondott nekem igazat" az esőerdőre vonatkozó terveivel kapcsolatban a júniusi G20-csúcstalálkozón, amely az EU és a Mercosur (a Dél-amerikai Közös Piac) közötti kereskedelmi megállapodás jóváhagyásához vezetett – mondta.

Párizs szerint a brazil Amazonasban uralkodó helyzet miatt ellenezni fogja az egyezményt.

Macron kiosztotta Bolsonarót, aki megjegyzést tett a feleségére - videó

Megbízták a G7 országcsoport vezetői Emmanuel Macron francia elnököt azzal, hogy tárgyalást kezdjen Iránnal, és üzeneteket adjon át a perzsa államnak, elejét véve ezáltal a feszültség további fokozódásának a térségben - közölte vasárnap egy francia diplomáciai forrás a délnyugat-franciaországi Biarritzban tartott G7-csúcstalálkozón.

A francia államfő Sebastian Pinera chilei államfő társaságában bejelentette: az Amazonasra vonatkozó kezdeményezést fognak beterjeszteni az ENSZ Közgyűlésében a régió "összes országával együtt". Mint jelezte, az indítvány újraerdősítési intézkedéseket foglalna magában, akárcsak "a helyi lakosságok jóváhagyásával és érdekében végrehajtandó konkrét projekteket a fenntartható fejlődés és az ökológiai mezőgazdaság érdekében".

Macron korábban azt is mondta: Franciaország – amely Francia Guyana által szintén amazonasi országnak számít – katonai eszközöket bocsát rendelkezésre a tűz oltásához.

Ahogy megírtuk, a francia köztársasági elnök a G7 biarritzi csúcstalálkozóján hétfőn jelentette be, hogy az országcsoport tagjai 20 millió dolláros (csaknem hatmilliárd forintnak megfelelő) azonnali segélyt nyújtanak az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, illetve hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére.

Macron elmondta: az Egyesült Államok is támogatja a közös kezdeményezést, ő maga hosszú beszélgetést folytatott Donald Trump amerikai elnökkel az amazóniai erdőtüzekről. A francia elnök szerint Trump csupán azért nem vett részt a csúcstalálkozó biodiverzitással foglalkozó ülésén, mert kétoldalú találkozója volt.

A francia elnök figyelmeztetett: a bolygó "legfőbb tüdejének" elvesztése komoly gondot jelentene a világnak.