szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tovább csúszik az Európai Bizottság megalakítása, bár állítólag már minden biztosjelölt megvan, a posztokat még korántsem lehet biztosra venni.

444.hu több brüsszeli forrása is arról számolt be, hogy Várhelyi Olivér, Magyarország leendő biztosa nem az EU bővítését felügyelheti majd, hanem a közlekedési ügyeket. Már Navracsicsnak is a bővítési pozíciót nézte ki Orbán 2014-ben, de ő sem kapta meg. Az idei EP-választás után Trócsányi Lászlót jelölte első körben a magyar miniszterelnök, neki is a bővítési- és szomszédságpolitikát szerette volna, de Trócsányi már a nulladik körben elvérzett, összeférhetetlenség miatt visszadobták a jelölését.

Orbán új jelöltjét Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke elfogadta, bár azt nem erősítette meg, bővítési biztosként számítana rá. Maga Orbán is arról nyilatkozott a Türk Tanács ülésén, hogy harcolnak ezért a portfólióért, egyben ígéretet is tett a résztvevőknek, ha sikerül, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, a tagsági tárgyalások ügyében pedig Törökországgal. Brüsszelben a 444 információi szerint megütközést keltett, hogy Orbán ígéretet tesz a leendő biztos nevében, mert Várhelyi nem a budapesti kormány beosztottja lesz, ha megválasztják biztosnak.

Ugyanerre utalt kedden egy háttérbeszélgetésen Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő is. A 444 cikke szerint Ursula von der Leyen és a magyar kormányfő között már hetek óta folyik az egyeztetés arról, hogy Várhelyinek esetleg szerepet kellene cserélnie a leendő román biztossal. Erre azért lenne szükség, mert az Európai Parlamentben többen is úgy gondolják, hogy

nem lenne szerencsés éppen a magyar biztosnak külpolitikai feladatot adni az Orbán-kormány különutas, vétókkal terhelt politikája miatt.

A közlekedés területe egyébként azért merült fel, mert nagyjából csak ez maradt. Már csak a francia, a magyar és a román biztos hiányzik az Európai Bizottságból, Macron pedig ragaszkodik ahhoz, hogy a jelöltje kapja a belső piacot, a védelmi ügyeket és az űrkutatást egyszerre, így már csak két portfólió maradt. A közlekedés, illetve a bővítési- és szomszédságpolitika.

Közben bukaresti hírek szerint már megvan az új román kormány biztosjelöltje is. Szerdán Siegfried Muresan néppárti EP-képviselőt jelölheti Ludovic Orban biztosnak, akit szívesebben látnának a bővítési portfólió élén. Várhelyi egyébként nem zárkózna el a cserétől és már elkezdett felkészülni arra, hogy esetleg közlekedési ügyekben kell felelnie a parlamenti képviselőik kérdéseire.

Az biztos, hogy az újabb menetrend is borulni látszik. Időközben kiderült, hogy elhalasztották a biztosjelöltek összeférhetetlenségének vizsgálatáról szóló ülést az Európai Parlament Jogi Bizottságában. Ez a parlamenti meghallgatást előzi meg – Trócsányi is itt vérzett el. Erről a Népszava brüsszeli tudósítója írt Twitter-oldalán: