szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kínában szükséghelyzet van, világméretű egészségügyi válságról nincs szó.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Mérsékeltről magas szintűre módosította a tüdőgyulladással járó új koronavírus nemzetközi veszélyességét az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Korábban az ENSZ szakosított szervezete azt közölte, hogy a veszély "nagyon magas Kínában, magas regionális szinten és mérsékelt nemzetközi szinten".

"Fogalmazási hiba történt, amit javítottunk" – mondta az AFP francia hírügynökségnek a genfi székhelyű szervezet egyik szóvivője. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója a szervezet sürgősségi bizottságának ülése után csütörtökön még arról beszélt, hogy "Kínában szükséghelyzet van, de ez még nem jelent világméretű egészségügyi válsághelyzetet".

Az nCov-2019 nevű vírusnak hétfőig Kínában már 80 halálos áldozata volt. A vírustól 14 országban 2794 embert fertőződött meg. Közben Pekingből halálos áldozatot jelentettek. Az ötvenéves áldozat január 8-án tért vissza a fővárosba a fertőzés gócpontjának számító Vuhanból, és január 22-én állapították meg nála a betegséget.

A kórokozó a 11 millió lakosú Vuhan egyik piacán bukkant fel először, ahol illegálisan vadhúst is árusítottak. A vírus Peking mellett egyebek közt Sanghajban, az Egyesült Államokban, Thaiföldön, Dél-Koreában, Japánban, Ausztráliában, Srí Lankán, Franciaországban és Kanadában is megjelent. Hogy épp merre bukkan fel, azt ezen a térképen lehet követni:

Ezen a térképen folyamatosan követheti, merre fertőz a koronavírus

A kínai Vuhan városából indult új vírussal megfertőzödtek száma is látható azon a térképen, amely (nagyjából) valós időben követi a kórokozó terjedését.

Pénteken a pekingi és a sanghaji városvezetés arra szólította fel a lakosságot, hogy amennyiben a közelmúltban jártak a vírus által legsúlyosabban érintett területeken – vagyis a 11 millió lakosú Vuhanban vagy környékén –, akkor 14 napon át ne hagyják el az otthonukat. A nemzeti egészségügyi bizottság szerint ugyanis a vírus lappangási ideje akár ennyi idő is lehet.

Hétfőn Washington jelezte, hogy kész segítséget nyújtani Kínának a koronavírus-járvány féken tartása érdekében – írta Donald Trump amerikai elnök a Twitteren. Az amerikai kormányzat folyamatos kapcsolatban áll Kínával – magyarázta az elnök, majd közölte: "felajánlottuk Kínának és Hszi elnöknek a szükséges segítséget. Nagyszerű szakértőink vannak." Bejegyzésében Trump megemlítette, hogy az Egyesült Államokban nagyon kevés a megbetegedés, de a hatóságok figyelemmel kísérik a fejleményeket.

Az USA-ban eddig öt megbetegedést diagnosztizáltak. Arizonában, Los Angeles környékén, Chicagóban, Texasban és az északnyugati Washington államban ápolnak koronavírusos betegeket, akik korábban mindannyian Vuhanban jártak. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) pénteki közleményében azt tudatta: 22 tagállamban 63 gyanús esetet vizsgálnak.