szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szám szerint 37-et.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök pártja, a jobboldali Likud párt szerezte a legtöbb, szám szerint 37 mandátumot az Izraelben egy éven belül harmadszor, az 1999 óta legmagasabb részvétellel megtartott parlamenti választásokon - jelentette a tizenhármas tévé exit poll alapján hétfőn este. Beni Ganz centrista Kék-fehér nevű pártja 32 mandátumot szerzett.

A részvétel délután is nagyon magas volt, négy óráig a jogosultak negyvenhét százaléka adta le voksát annak ellenére, hogy egy éven belül már harmadszor rendeznek parlamenti választásokat Izraelben. Utoljára huszonegy évvel ezelőtt, 1999-ben szavaztak többen eddig az időpontig. Szeptemberben mindössze 44,3 százalékot mértek ekkor.

A politikusok egész nap folyamatosan telefonos üzenetekkel bombázták a szavazópolgárokat, melyekben segítségüket kérték pártjuk sikeres szerepléséhez.

Ahmad Tibi, a kneszet arab képviselője a The Times of Israel című újságnak úgy nyilatkozott, hogy példátlanul magas arab részvétel várható,

amely megakadályozza Netanjahu miniszterelnöki székben maradását.

Az arab pártok szövetsége a szeptemberben megválasztott izraeli parlamentben, a kneszetben, tizenhárom helyet szerzett, de a közvélemény-kutatások tizenöt helyet jósoltak nekik a hétfői választások után.

Benjámin Netanjahu ügyvezető miniszterelnök, a kormányzó jobboldali Likud párt vezetője Jeruzsálemben szavazott a feleségével. "Ez fontos demokratikus jog, melyre büszkének kell lennünk" - mondta, és szavazásra biztatott.

Beni Ganz, az ellenzéki centrista Kék-fehér párt elnöke lakóhelyén, Ros Haájnban adta le szavazatát. "Az elmúlt napokban mindannyian hazugságoknak, titkos felvételeknek és egy olyan rendszernek voltunk kitéve, amely megpróbál bennünket egymás ellen ugrasztani" - mondta Ganz a kampány utolsó időszakára utalva. "Remélhetőleg ezen a napon megkezdjük a gyógyulás folyamatát, és megkezdjük a békés együttélést. Mindenkit szavazásra buzdítok, ne dőljenek be a hazugságoknak" - tette hozzá.

A tömeges részvételre elsősorban Donald Trump amerikai elnöke új béketerve késztette az Izrael lakosságának mintegy húsz százalékát kitevő arab kisebbséget. A terv ugyanis a többi között felvázolja annak lehetőségét, hogy a jövendő Palesztinába kerüljön az "arab háromszög", egy 1948 óta Izrael részét képező, Ciszjordániával szomszédos, főként arabok lakta terület. Az izraeli arabok ezt ellenzik, mert továbbra is Izraelben akarnak élni, izraeli állampolgárként.