szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orosz elnök megismételte, amit a Kreml szóvivője már elmondott: a hivatalos eredményt várják.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

Nem hátsó szándékból, hanem a hivatalos eljárás lezárulásának kivárása miatt maradt el az orosz gratuláció az amerikai elnökválasztás győztesének - jelentette ki Vlagyimir Putyin a Rosszija 1 tévécsatorna által vasárnap sugárzott nyilatkozatában. "A tisztán hivatalos dolgokat el kell végezni, a kialakult gyakorlattal és az ügy jogi vonatkozásaival összhangban. Nincs itt semmilyen hátsó szándék, semmi szokatlan megfontolás vagy olyasmi, ami a kapcsolataink további romlásának alapjául szolgálhatna" - mondta az orosz elnök a Moszkva. Kreml. Putyin című magazinműsornak.

A Kreml szóvivője korábban már elmondta ugyanazt, amit Putyin, de maga az elnök eddig még nem nyilatkozott.

"Tisztelettel viszonyulunk mindenkihez: Trump hivatalban lévő elnökhöz és a poszt jelöltjéhez, Biden úrhoz. Ezért itt számunkra nincsen semmilyen probléma" - tette hozzá. Megismételte, hogy Moszkva az amerikai nép bármely választottjával kész együttműködni.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Oroszország nem fél-e attól, hogy hallgatása elrontja a kétoldalú viszonyt, miközben a többi ország vezetője már gratulált, Putyin kijelentette: "Az elrontott viszonyt már nem lehet elrontani".

Ezek a vezetők még mindig nem gratuláltak Joe Bidennek

Vlagyimir Putyin, Jair Bolsonaro vagy Hszi Csin-ping kivár, Benjamin Netanjahu gratulált is, meg nem is.

Az egész világon már csak néhány kormányfő van, aki nem gratulált Bidennek, Putyin mellett például Hszi Csin-ping kínai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető. Orbán Viktor (aki saját bevallása szerint csak és kizárólag Trump győzelmére készült) sokáig kivárt, de végül gratulált Bidennek.

A sokáig szorosnak tűnő amerikai elnökválasztást Joe Biden végül elég nagy fölénnyel nyerte, de a Trump-kampány több jogi eljárást kezdeményezett, illetve maga az elnök rendszerszintű csalást emleget. Utóbbira az amerikai hatóságok szerint nincs bizonyíték, a jogi eljárásokat pedig sorban bukja a Trump-csapat.