szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miközben a cseh vakcina-diplomácia második sikerét jelenti be Andrej Babis, Szlovákia is tárgyalásokba kezdett, hogy az EU-n belülről kölcsönözhessen koronavírus elleni oltóanyagot.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Franciaország 100 ezer adag Pfizer/BioNTech-vakcinát ad március közepéig Csehországnak a koronavírus-járvány elleni fellépés segítésére – jelentette be Andrej Babis cseh kormányfő. Néhány napja Izrael ajándékozott 5 ezer adag Moderna vakcinát az országnak.

Babis szerint csütörtökig 797 460 adag vakcinát szerzett be Csehország, amivel 600 429 embert oltottak be.

Szlovákiában Igor Matovic kormányfő csütörtökön Facebook-bejegyzésében jelentette be, hogy Pozsony is tárgyalásokat folytat uniós partnereivel a koronavírus elleni vakcinák kölcsönzéséről. A szlovák kormány ezzel szeretné áthidalni a jelenlegi ideiglenes vakcinahiányt. Matovic azt írta:

Az elmúlt héten sokat tárgyaltam Ursula von der Leyennel a vakcinákról. Ezek alapján az Európai Bizottság beindította az úgynevezett SOS mechanizmust a vakcinák kölcsönzésére, ami áthidalhatná a jelenlegi nagyon alacsony szállításokat.

A több mint ötmilliós Szlovákiában eddig 294 165 személyt oltottak be, két adag oltást pedig 115 269-en kaptak már. Mindkét országban elszabadult a járvány.