szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Joe Biden szerint az Egyesült Államok nem kíván konfliktust Kínával, de nem fognak meghátrálni.

Az Egyesült Államok megvédené Tajvant egy esetleges kínai támadással szemben – erősítette meg Joe Biden amerikai elnök csütörtök este Baltimore-ban a CNN-nek.

Anderson Cooper műsorvezető kérdésére válaszolva az elnök kijelentette, hogy az amerikai kormánynak kötelessége lenne így cselekedni. Hírügynökségek mindezzel összefüggésben kiemelték, hogy az esetleges katonai segítségnyújtás kérdését Washington mindeddig tudatosan nyitva hagyta.

Biden szerint az Egyesült Államok nem kíván konfliktust Kínával, de a pekingi vezetésnek meg kell értenie, hogy "nem fogunk meghátrálni, vagy megváltoztatni álláspontjainkat".

Az amerikai elnök beszélt arról is, hogy az embereknek nem kell aggódniuk az Egyesült Államok katonai ereje miatt, mert Kína, Oroszország és a világ többi része is tisztában van az amerikai erőfölénnyel.

Ami miatt aggódni kell az, hogy olyan tevékenységekre szánják-e magukat, amelyek súlyos hibák elkövetésére alkalmas helyzetbe hozhatják őket

 – fogalmazott Biden.

Tajvan határozottan megvédi magát, ha támadás éri – reagált pénteken Xavier Chang tajvani elnöki szóvivő. Közleményében Chang aláhúzta, hogy a sziget álláspontja változatlan; nem engednek semmilyen nyomásgyakorlásnak, és nem fognak meggondolatlanul előrenyomulni az amerikai támogatás tudatában.

Biden hivatalba lépése óta az Egyesült Államok folyamatosan gyakorlati lépésekkel bizonyítja sziklaszilárd támogatását Tajvannak

 – írta Chang. A szóvivő arra is kitért, hogy Tajpej kész együttműködni a hasonlóan gondolkodó országokkal a csendes-óceáni térség és a Tajvani-szoros békéjének és stabilitásának megőrzése érdekében.

Kína is reagált Biden kijelentéseire. Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, Kína nem tesz engedményeket az olyan, alapvető érdekeit érintő kérdésekben, mint az ország szuverenitása és területi egysége. Vang felszólította az amerikai felet, hogy megfontoltan járjon el, és ne küldjön helytelen jelzéseket a Tajvan függetlenségét propagáló aktivistáknak, ez ugyanis komoly károkat okozna a kínai-amerikai kapcsolatokban.

Tajvan és Kína között növekszik a feszültség amiatt, hogy kínai harci repülőgépek az elmúlt időszakban többször is megsértették a tajvani légteret. A nemzetközi sajtóban megjelent összesítés szerint október elseje óta több mint 150 kínai repülőgép repült be a légtérbe.

Nagy Gábor hvg360

Kína miatt verhette át a franciákat Biden

Átverte Franciaországot, és semmibe vette európai szövetségeseit az USA, amikor megállapodott arról, hogy Nagy-Britanniával együttműködve atom-tengeralattjárókkal szerelik fel Ausztráliát. Az új szövetség Kína ellen irányul, még ha ezt nem is mondják ki.