szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bolgár hatóságok kémkedéssel gyanúsítják az orosz követség most kiutasított dolgozóit.

Háború Ukrajnában
„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.
Friss cikkek a témában

Kiutasítottak Bulgáriából 70 orosz diplomatát – írja a Sofia Globe angol nyelvű bolgár hírportál, de a kiutasítás tényét megerősítette az orosz Interfax hírügynökség is. A döntést az ország miniszterelnöke, Kiril Petkov jelentette be és közölte, hogy a kiutasított oroszok Bulgária érdekei ellen dolgoztak.

„A biztonsági szolgálataink azonosították őket, mint olyan személyeket, akik nagyrészt kapcsolatban állnak az orosz hírszerzéssel, és akik hazánk érdekei ellen dolgoztak” – mondta Petkov. „Szeretnék gratulálni a bolgár szolgálatoknak és a külügyminisztériumnak, hogy végezték a munkájukat. Minden külföldi országnak, nem csak Oroszországnak, hanem mindenkinek, aki Bulgária ellen dolgozik, üzenem, hogy Bulgáriának van állambiztonsági szolgálata, amely megvédi az ország érdekeit” – mondta.

Petkov közölte, hogy a kiutasítottak mind az orosz nagykövetség munkatársai voltak és szerinte a diplomáciai beosztásuk csupán álca volt, ugyanis a hivatalos pozíciójukra nem jellemző tevékenységet folytattak.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy ez nem az orosz nép elleni lépés a részükről, csak amikor külföldi kormányzatok próbálnak beavatkozni Bulgária belügyeibe, arra a bolgár szolgálatok reagálni fognak. Az oroszok július 3-ig kaptak időt arra, hogy elhagyják az országot. ezzel egyidejűleg a külügyminisztérium bekérette Eleonora Mitrofanova szófiai orosz nagykövetet.

Az orosz-ukrán háború eseményeit követő hírfolyamunkat alább találja:

Macron oroszul ítélte el a kremencsuki támadást, Medvegyev harmadik világháborúval fenyegetőzik – a háború keddi fejleményei

Szörnyűségnek nevezte oroszul írt tweetjében Emmanuel Macron francia államfő a kremencsuki pláza ellen elkövetett orosz támadást, majd együttérzéséről biztosította az áldozatok családtagjait. Ha egy NATO-tagállam betenné a lábát a Krímre az háborút jelentene az egész észak-atlanti szövetséggel – mondta a volt orosz államfő.

Dezső András hvg360

A sorozatos kiutasítások után az orosz hírszerzőknek még fontosabbá vált Magyarország

Az orosz diplomaták tömeges kiutasítási hulláma miatt pozíciókat veszített orosz titkosszolgálatok más, számukra biztonságosnak számító országokban folytathatják a tevékenységüket, például Magyarországon – állítja a Stratfor geopolitikai portál. Megerősödhet a nem fedésben dolgozó, úgynevezett illegális hírszerzők szerepe, miközben az orosz titkosszolgálaton belül történő tisztogatások csökkenthetik a kémek motivációját. A legrosszabb helyzetben az általuk beszervezett ügynökök vannak: ha akarnak, akkor sem tudnak kiszállni, miközben éppen most vállalják a legnagyobb kockázatokat.