szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A török elnök többek között azt várja Finnországtól és Svédországtól, hogy adják ki Ankarának a náluk bujkáló kurd aktivistákat és a 2016-os puccsal vádolt Fethullah Gülen imám követőit.

Alig két nappal azután, hogy beleegyezett, feloldja a Svédország és Finnország NATO-csatlakozásával szembeni, a közeledést megszakító kifogásokat, Törökország elnöke arra figyelmeztetett, hogy Ankara még mindig megakadályozhatja a folyamatot, amennyiben a két ország nem teljesíti teljes mértékben az elvárásait – írja a Guardian.

Recep Tayyip Erdoğan a szövetség madridi csúcstalálkozójának végén arról beszélt, hogy a két skandináv országgal kötött 10 cikkelyes megállapodás Ankara számára győzelem, és érint minden „kényes” pontot.

Külön kiemelte azon török követelés kielégítését, miszerint Svédország és Finnország kiadja a törvényen kívüli kurd csoportokhoz, vagy a 2016-os sikertelen puccsal vádolt, száműzetésben élő Gülen imám hálózatához köthető terrorgyanús személyeket.

Erdoğan azonban hozzátette, hogy ha a két északi ország nem tartja be ígéreteit, Törökország parlamentje megtagadhatja a kedden kötött megállapodás ratifikálását. A NATO-ba való jelentkezést mind a 30 tagállamnak hivatalosan jóvá kell hagynia, ami mindegyiküknek blokkolási jogot is biztosít. „Ez a dolog nem fog működni, ha nem fogadjuk el a parlamentben” – mondta Erdoğan.

Először is Svédországnak és Finnországnak teljesítenie kell a szövegben szereplő kötelezettségeit. De ha ezeket nem teljesítik, akkor természetesen kizárt, hogy a csatlakozásukat megszavazza a parlamentünk.”