szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Petr Pavel magabiztosan legyőzte a volt kormányfőt, Andrej Babist.

Petr Pavel nyugalmazott tábornok magabiztosan legyőzte Andrej Babis volt kormányfőt a cseh elnökválasztás második fordulójában - jelentette az Euronews. Petr Pavel lesz Milos Zeman utódja, akinek márciusban jár le a második mandátuma.

Pavel győzelmének hírét az Újszó is megerősítette. Mint azt kora délután, még a voksok számolása közben írták, szavazatok 88 százalékos feldolgozottságánál Pavel 57 százalékkal vezetett (2,7 millió szavazattal), míg Babis 43 százalékon állt, ami alig több mint 2 millió szavazatot jelentett.

Később a tábornok még növelni is tudta előnyét, mert a szavazatok 98 százalékának összesítése után Petr Pevel 57,8 százalékon állt 3,19 millió voksot begyűjtve, ami több, mint amennyit 5 éve Milos Zeman mostani köztársasági elnök kapott.

A részvételi arány 70,3 százalékos volt – írta később az Újszó, késő délután a véglegesnek mondható eredményt is közölve. Eszerint

az elnökválasztáson Pavel 58,2 százalékot kapott (3,33 millió voks), Babiš pedig 41,8 százalékot (2,39 millió).

Az Újszó azt írta Pavel eredményvárójáról tudósítva, hogy azon kiderült, Petr Fiala cseh kormányfő hivatalosan is gratulált már Pavelnek. Az eseményen Pavel arra a kérdésre, vajon riválisa, a vesztes Andrej Babis már gratulált-e neki, azt válaszolta: nem tudja, mert nincs meg a volt kormányfő telefonszáma.

Csehország: ahol nem a populista, hanem a liberális nyerheti meg a választást

Már tart a csehországi elnökválasztás második fordulója, s az előrejelzések szerint a 2011-ben elhunyt drámaírót és államfőt, Václav Havelt példaképének tekintő Petr Pavel nyerheti meg a versenyt Orbán Viktor barátja, Andrej Babis ellen. A hátránnyal indult üzletember és volt miniszterelnök durva kampánnyal igyekezett megfordítani az állást, hogy sikerült-e, az szombaton, a voksolás második napján derül ki.

Szintén az Újszó tudósításából derül ki, hogy Babis is értékelt és nem nevezte rosszanak az eredményét, mivel több voksot gyűjtött be, mint a Petr Fiala vezette ötpárti kormánykoalíció a legutóbbi parlamenti választáson. Egyben arra kérte a győztes felet, hogy nyugtassa meg a szavazóit.

Az MTI pedig ezt idézte Paveltől a lkeendő államfő első sajtótájékoztatójából: "Ez a választás az értékekről szólt, az igazság, a méltóság, a tisztelet és az alázatosság győzött. Kész vagyok szolgálni ezeket az értékeket, annak érdekében, hogy visszatérjenek a Hradzsinba és egész cseh társadalomba."

Ahogy arról a hvg.hgu is írt, az elnökválasztás első fordulójában Pavel – az egykori cseh vezérkari főnök, majd a NATO Katonai Bizottságának az elnöke – minimális fölénnyel végzett a milliárdos egykori kormányfő, Andrej Babis előtt: Petr Pavel a voksok 35,4 százalékát kapta meg, míg Andrej Babist a résztvevők 35 százaléka támogatta.

Az első fordulóban elvérzett hat jelöltből öten Pavel támogatására szólították fel szavazóikat, ezért a közvéleménykutatók húsz százalékpontos Pavel-fölényt mértek előzetesen, és úgy kalkuláltak, hogy a nyugalmazott tábornok akár a voksok 60 százalékát is megszerezheti – végül alig valamivel maradt el ettől.

Itt nézhető online Petr Pavel eredményváró rendezvénye: