szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A tárcákat is elosztották, a leendő kormányfő, Robert Fico pedig megjelölte a kormánya két prioritását: az életszínvonal javítását és a nemzeti érdek előtérbe helyezését.

Aláírták a koalíciós szerződést a három új szlovák kormánypárt elnökei Pozsonyban, megegyezett a Smer, a Hlas és az SNS.

Robert Fico, a választásokon győztes párt a Smer elnöke a koalíciós szerződés aláírását követően bejelentette, hogy a dokumentum megfogalmazása során megegyeztek a szaktárcák elosztásában is. A Smer a miniszterelnöki poszton kívül a védelmi, a külügyi, az igazságügyi, a közlekedési, a pénzügyi, valamint a földművelésügyi minisztérium élére jelölhet vezető.

A Peter Pellegrini vezette Hlas a parlament elnöki posztját, a belügyi, az oktatásügyi, az egészségügyi, a gazdasági, a munka- és családügyi, valamint a regionális fejlesztési minisztériumok vezetőit jelöli majd.

A Szlovák Nemzeti Párt, az SNS a környezetvédelmi, a kulturális, és a januártól létrejövő idegenforgalmi tárca vezetőit jelöli.

A névsor egyelőre nem ismert, Fico azonban hozzátette, a leendő kormány személyi összetételét tartalmazó listát a lehető legrövidebb időn belül az államfő elé terjeszti. Terveik szerint már jövő héten összeül az új parlament.

Robert Fico, leendő kormányfő a jövőbeni kabinet céljai közül kettőt jelölt meg, elsősorban a lakosság életszínvonalának az emelését, másodsorban pedig az ország külpolitikájának fókuszába „erőteljesen” a nemzeti érdekek képviseletének kell kerülnie. Az Európai Unióról azt mondta, megbízható partnerek kívánnak lenni, de nemet fognak mondani az ország érdekeit sértő uniós javaslatokra.

Borítóképünk az AFP fotója, október 11-én készült, amikor a három párt vezetője aláírta a kormánykoalíció létrehozásáról kötött megegyezésüket Pozsonyban.