szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A török parlament tovább tolja a döntést, a magyar parlamentben még mindig nem került napirendre sem a kérdés.

A török parlament külügyi bizottsága többórás vitát követően elhalasztotta a szavazást Svédország NATO-tagságról csütörtökön, 18 hónappal azután, hogy Stockholm benyújtotta hivatalos felvételi kérelmét az észak-atlanti katonai szövetségbe.

Ahogyan a hvg.hu beszámolt róla, Recep Tayyip Erdogan török elnök három héttel ezelőtt terjesztette az ankarai törvényhozás elé Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját, és csütörtökön tárgyalta volna a parlament külügyi bizottsága. A bizottság mindazonáltal további megbeszéléseket fog folytatni, és már a jövő héten újból napirendre tűzheti a törvényjavaslatot – közölte Fuat Oktay bizottsági elnök. A szavazás pontos időpontját azonban még mindig nem jelölte meg.

Kijelentette, hogy minden bizottsági tagot teljes mértékben meg kell győzni a svéd tagság jóváhagyásáról, és ez időbe telik. Lehetségesnek mondta, hogy meghívják az ankarai svéd nagykövetet is a bizottság ülésére a ratifikálás felgyorsítása érdekében.

Ankara már korábban is jelezte, hogy a svéd csatlakozás jóváhagyásáért határozottabb fellépést vár Stockholmtól a terrorizmus elleni harc területén. Kiemelten a Törökország által terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt Svédországban élő tagjainak kiadását. A parlamenti bizottság egyszerű többséggel fogadhatja el a törvényjavaslatot, de utána még a teljes plénum szavaz róla, és a török elnök ezt követően írja alá a jogszabályt.

Törökország mellett Magyarország sem döntött még a ratifikációról, a magyar kormány hivatalos verziója az, hogy a kormányzó kétharmadot alkotó kormányzópártok, a Fidesz–KDNP parlamenti képviselőcsoportja nem támogatja a bővítést.

A jövő héten se tárgyalja a svéd NATO-csatlakozást az Országgyűlés, de a vendégmunkástörvényt már igen

A jövő héten ismét ülésezik a parlament, de a négy ülésnap egyikén sincs napirenden továbbra sem a svéd NATO-csatlakozás megszavazása. Sőt egészen az őszi ülésszak végéig, december 12-ig nem látszik az erről szóló voksolás a parlamenti naptárban. A törvényjavaslat másfél éve vár a sorára, de amit egy napja nyújtottak be, azt jövő héten már tárgyalják is.