Karácsony: A Fideszben sem mindenki gonosz és tehetségtelen

2019.01.11. 09:35

Eldöntendő kérdés a Magyar Hangtól a főpolgármesterségre bejelentkezett Karácsony Gergellyel készített interjúban:

„Az előválasztás második fordulójában – amikor az első kör győztese Puzsér Róberttel is megmérkőzik – már van egy ötvenezres legitimációs küszöb. Ha nem mennek el ennyien, de a voksolók többsége Puzsér Róbertet támogatná, akkor ön visszalépne a publicista javára?”

Igen vagy nem a lehetséges opció, ebből a zuglói polgármester az alábbi lehetőséget választotta:

„Nehezen tudom elképzelni, hogy az előválasztás győztese ne gondolná joggal, hogy a többieknek vissza kell lépniük a javára.”

„Tehát visszalépne?” – merült fel a logikus kérdés, mire Karácsony egyértelműsítette az egy szóval megadható választ:

„Nyilvánvalóan nem mindegy, hogy 5 ezer ember szavaz, vagy 45 ezer, de azt nehezen tudom elképzelni, hogy az előválasztás után fennmaradjon a rivalizálás az ellenzéki oldalon.”

A Párbeszéd társelnöke egyetért Puzsér Sétáló Budapestjével, ám a főváros urbanisztikai problémáját összetettebbnek látja egy jó szlogennél. "Inkább úgy foglamaznék, hogy emberi léptékű várost szeretnék." "A nagy megapolikszoknak egyszerre kell biztosítaniuk a világvárosi jelleget nagy terekkel és intézményekkel, illetve azt is, hogy ezzel együtt nagyon sok kisvárosból álljanak."

A tömegközlekedést és a helyi városközpontok kialakítását egyszerre kell fejleszteni, mert a városmag és a távolban lévő kertvárosok közötti távolság már nem áthidalható sétálással. Ezért sem lehet az autókat egyszerűen kitiltani, legalábbis egy pillanat alatt.

Karácsony nem hiszi, hogy akkor jár jól a város, ha a Fidesszel jóban lévő főpolgármestert választ, ez Tarlós István példáján és a fővárosi önkormányzat elsúlytalanodásán is látszik. Tarlós nem vállalta fel a konfliktusokat, – csak szóban – de Orbán lényegében a főnöke, "engem ilyen nem köt".

Tarlós István főpolgármester (b2) és Karácsony Gergely Zugló polgármestere (b3) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2017. április 5-én. A közgyűlés döntött a római-parti védmű Duna-part menti nyomvonalon történő megépítésérõl.
Tarlós István főpolgármester (b2) és Karácsony Gergely Zugló polgármestere (b3) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2017. április 5-én. A közgyűlés döntött a római-parti védmű Duna-part menti nyomvonalon történő megépítésérõl.
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Karácsony szerint fifti-fifti az esélye, hogy legyőzi Tarlóst. Budapesten a Fidesz bő egyharmados támogatással nyert a parlamenti választáson, "tehát, ha az ellenzék egyesül és jobb köröket fut, bármi lehet. Ez egy igazi téttel bíró verseny lesz" – mondta.

Az ellenzék összefogása azonban az EP-választásokra szerinte nem katasztrófa, ha nem történik meg – a választási rendszer szabályai miatt itt nincs is olyan kényszer technikai, mint az országgyűlési választásokon –, bár szerinte az ellenzék jobban járna a közös listával már májusban is.

A 2011-ben választási törvény módosításakor "arról beszéltem, hogy vagy összejön egy teljes ellenzéki egység, vagy nézegetjük a Fideszt hosszú évekig. Azóta ezek a pártok elkezdtek egymás felé nyitottabbakká válni, a Jobbikból is kirakták azokat a politikusokat, akiket én nácinak gondolok" – mondta Karácsony, ezzel is esélyt adva az ellenzéki egységnek, amely "rajta nem fog múlni".

Karácsony szerint a Fideszben sem mindenki gonosz és tehetségtelen, vannak olyan fővárosi kerületek is,  ahol jól dolgozik a fideszes polgármester, de neveket inkább nem mondott.