Kiakadtak Kövér László homofób kijelentésein

902A3859
2019.05.16. 16:21

Rohamtempóban kezdett újra terjedni a magyar Facebook-közösségben az a tavaly nyári hír, miszerint egy akkor megjelent tanulmány szerint az alacsony kognitív készségek nagyobb valószínűséggel párosulnak homofóbiával. Az alacsony intelligenciaszint és a homofóbia összefüggéseit Kövér László szerda esti kijelentései emelték ismét napirendre, a Fidesz politikusa, az Országgyűlés elnöke ugyanis arról értekezett, hogy ha az egyneműek örökbe fogadnának, pontosabban azok a homoszexuálisok, akik szeretnének gyermeket, azok hasonlóak a pedofilokhoz. Egyébként pedig "egy normális homoszexuális" az elfogadja, hogy nem egyenrangú más állampolgárokkal.

Minderre nemcsak a Magyar LMBT Szövetség, vagy éppen az Ikea reagált kellő időben, hanem jó néhány ellenzéki politikus és közéleti személyiség is kifejtette gondolatait. elsőként a Magyar LMBT Szövetség, a Magyarországon működő leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű szervezeteket összefogó ernyőszervezet először is emlékeztette a kormányzó pártot arra:

mindenkinek joga van családban felnőni és családot alapítani. Joguk van családban élni azoknak a gyerekeknek, akiknek nincs módjuk a vér szerinti szüleikkel élni, és joguk van a családalapításhoz azoknak, akik bármilyen okból nem tudnak vagy nem akarnak vér szerinti gyereket vállalni.

A gyerekvállalást a pedofíliához hasonlítani nem csak az LMBTQI szülőket, hanem minden örökbefogadó szülőt sért.

Azt is írták, nagyon veszélyes, ha valaki nem tud vagy nem akar különbséget tenni a szülővé válás iránti vágy és a pedofília között, Kövér László pedig a pedofilok bűneit relativizálja azzal, hogy a kettő közé egyenlőségjelet tesz. 

Azt reméltük, hogy elmúltak már azok az idők, amikor a hatalmasok szemrebbenés nélkül érveltek amellett, hogy nem minden ember egyenrangú. Köszönjük Kövér Lászlónak, hogy ismét figyelmeztet, hogy sosem szabad hátradőlnie azoknak, akik abban hisznek, hogy minden ember egyenlő.

– írták, hozzátéve azt is, hogy sajnálják, hogy Kövér László nem tud különbség tenni aközött, hogy valaki férfi vagy nő, illetve aközött, hogy valaki férfiakhoz vagy nőkhöz vonzódik.

A Pride közösség is felháborodásának adott hangot, és amellett, hogy a kormányoldal homofób kijelentéseit pénzgyűjtéses kampányhoz használják fel, egyértelművé tették azt is:

Mi egy olyan világban hiszünk, ahol a család alapja a szeretet és a kölcsönös tisztelet. Ahol senki, nemhogy a házelnök, nem tesz különbséget családok és emberek között szexualis orientáció alapján. Ahol a szerelmet nem mossák össze bűncselekményekkel.

Kövér szavaira reagált Lakner Zoltán, a melegségét nyíltan vállaló politológus is. A 168 Óra főszerkesztő-helyettese Facebook-bejegyzésében arról írt:

ez, „a magát meghúzó (kussoló) meleg a jó meleg” motívum volt már, még Kövér Lászlónál is magasabb szinten hangzott el, és ha valaki nem értené, akkor tájékoztatom: ez sem csak a melegeknek szól, hanem mindenkinek. A hatalom birtokosai kijelölik a helyedet, s ha ezt elfogadod, ha nem ugrálsz, akkor esetleg nem ér sérelem.

A Kövér-féle mondatok világosan megjelölik a politikai támadás célpontját, hogy kiket kell gyűlölni. Maradt még szabad céltábla, ellenség mindig kell, hiszen nem elég a vágyott nyolcvan százalék sem. Ez a jelenkép a jövő ígérete. Azzal a kiegészítéssel, hogy az itt hatalmon lévők ehhez keresnek szövetségeseket más országokban. Ennek a fele sem tréfa, de a negyede sem.

Az Index tudósításának megjelenése után a Facebook-oldalán osztotta meg írásunkat Szabó Tímea. A Párbeszéd frakcióvezetője úgy kommentálta Kövér kijelentéseit:

Normális ember nem tartja senkivel szemben magát felsőbbrendűnek. Szégyellje magát ez az "unokaszülős" ember, aki ma Magyarországon házelnök lehet.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő pedig azt írta: "Láthatólag minden maradék gátlását levetkőzte a Fidesz, amióta bejelentkezett a szélsőjobboldalra." A politikus arra is emlékeztetett, pénteken lesz a homofóbia elleni világnap, de minden nap ki kell mondanunk: elfogadhatatlan embertársaink bármilyen megkülönböztetése!

A nemrég melegségét a nyilvánosság előtt is vállaló Ungár Péter sem hallgatott, noha a parlamenti képviselő pártja, az LMP szóvivőjének Facebook-bejegyzését osztotta meg. Kanász-Nagy Máté pedig azt írta:

Több százezer magyar honfitársunk van, akik úgy élik az életüket, amit Kövér László devianciának tart. Nem deviánsok, hanem adófizető, törvénytisztelő magyar állampolgárok, akik csak szabad és boldog országban szeretnének élni. Egy olyan országban, ahol nem pedofíliához hasonlítják, ha valaki családot szeretne, egy olyan országban, ahol fel sem merül, hogy vannak másodrangú állampolgárok. Mert nincsenek. 

Az ellenzéki pártok reakciói alapján egyébként megegyeznek abban, hogy Kövér László és a házelnököt megerősíteni igyekvő, talán még súlyosabb kijelentéseket tett Gulyás Gergely nemcsak a homoszexuális magyarokat sértette meg, hanem mindenkit, akik szerint a családnak egy jól működő érzelmi és értékközösségnek kell lennie: függetlenül attól, hogy örökbefogadásról, egyszülős családról, gyermektelen családról vagy homoszexuális párokról van szó.

A Monentum Mozgalom azt írta: Kövér László a gyerekek szexuális bántalmazását hasonlította ahhoz, amikor valakik családot teremtenek egy gyerek számára. Ezzel megalázott minden örökbe fogadó szülőt nemtől és szexuális orientációtól függetlenül, miközben a kormány éppen a családok fontosságáról beszél.

A párt nevében Turgonyi Dániel írt nyílt levelet Kövér Lászlónak címezve. A 24 éves fiatal arról vallott levelében, hogy a házelnök nyilván rá is ferde szemmel nézne, mert

"míg a német nemzetiségi és zsidó létem tolerálható, de sajnos homoszexuális is vagyok, így ön egyenlőbb nálam."

A Liberálisok is kiakadtak, ők közleményt adtak ki.

A XXI. században nincs keresnivalója a magyar közéletben egy olyan politikusnak, aki komolyan gondolja ezeket a homofób kijelentéseket, különösen, ha ő az Országgyűlés elnöke.

Sermer Ádám liberális politikus visszautasította a házelnök kirekesztő mondatait, Kövért pedig felszólította, hogy haladéktalanul kérjen bocsánatot azoktól, akiket személyiségi jogaikban megsértett! Egyúttal pártja nevében felkérte nemcsak Kövért, hanem a gondolatait osztó Gulyás Gergelyt is, hogy tegyék magukat szabaddá július 6-ára, idén látogassanak el a Pride-ra. A liberálisok szeretnék, ha a Fidesz vezetői meggyőződnének arról, hogy az LMBTQ-közösség tagjai is épp olyan húsvér emberek, mint ők.

Az MSZP azt közölte, abban reménykedtek, hogy kiderül, ismét csak a tudósító értelmezte félre Kövér szavait. Miután azonban a Fidesz nemhogy nem cáfolta, de Gulyás Gergely révén még rá is erősített a házelnök gondolatmenetére, azt írták:

Az Országgyűlés elnökének pihenőre kellene vonulnia, hogy megpróbáljon rendet tenni zavaros gondolatai között. Tudjuk, hogy kemény munka lesz, de drukkolunk neki, hogy sikerüljön.

Cikkünk megjelenéséig a Demokratikus Koalíció (Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára, vagy a párt más vezetői sem személyes Facebook-oldalukon) nem foglalt állást az ügyben, ezt követően azonban megérkezett Niedermüller Péter európai parlamenti képviselő közleménye. Eszerint:

Kövér László minden jel szerint náci módon gondolkodik és beszél. Nem egyszerűen fajankó, hanem veszélyes politikai gazember.

Niedermüller ezen túl jelezte azt is,

a Demokratikus Koalíció képviselői elutasítják, hogy ezen túl Kövért a parlamenti ülésteremben a kormánypártok által elfogadott szabályok szerint felállva üdvözöljék.

"Közös szégyen Magyarországnak, hogy ebben az emberben nincs mit tisztelni", írta a DK közleménye. Eközben Kövér László kijelentéseire a Jobbik és a Mi Hazánk Mozgalom semmilyen módon nem reagált, ugyanakkor érkezett egy "közös ellenzéki reagálás" is, amelyet a már említett Kanász-Nagy Máté, az MSZP részéről Tüttő Kata elnökségi tag, a Momentum alelnöke, Donáth Anna, valamint a már fentebb szintén szereplő Szél Bernadett jegyzett.

Eszerint "Kövér László, Gulyás Gergely és a Fidesz ma nem csak homoszexuális honfitársainkat sértette meg, hanem mindannyiunkat, akik szerint a családnak egy jól működő érzelmi és értékközösségnek kell lennie: függetlenül attól, hogy örökbefogadásról, egyszülős családról, gyermektelen családról vagy homoszexuális párokról van szó.

Nincsenek és nem lehetnek másodrangú állampolgárok, nincsenek és nem lehetnek másodrangú családok", írták.