Hidvéghi Balázs: a Fidesz döntése lesz néppárti tagságának sorsa

2019.06.09. 09:19
Ez azonban csak korlátozottan igaz, ha a Fidesz menni akar, az tényleg lehet a saját döntése is, de ha maradni, azért tennie is kéne.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának nyilatkozott:

A Fidesz döntése lesz, hogy az Európai Néppártban látja a leghatékonyabbnak politikája képviseletét vagy más keretek között"

- mondta.

Ez azonban valójában egyáltalán nem csak a magyar fél döntésén múlik. Manfred Weber, a pártszövetség német vezetője ugyanis konkrét feltételeket fogalmazott meg, amelyeket egyelőre csak félig-meddig teljesített a magyar párt.

A Fidesz kommunikációs igazgatója mindenesetre úgy fogalmazott, hogy az Európai Néppárt se hús, se hal, balfelé mozduló politikája gyengülést hozott, ezért a pártcsalád irányultságát jobboldalra kellene vinni.

Csakhogy a valóság az, hogy az Európai Néppárt és szövetségesei a Fidesz nélkül is többségben vannak, míg a Matteo Salvini vezette jobboldali ellenzéki erők a Fidesszel együtt sem lennének elég erősek. Természetesen ettől függetlenül nem zárható ki, hogy az Európai Néppárt majd megegyezésre törekszik, hiszen, ha a Fidesz elmegy, akkor egy következő hasonló esetben már valóban nagyon beszűkül a pártszövetség mozgástere.

Hidvéghi Balázs helyzetértékelése szerint eközben a néppártban őszinte elismerés övezi a Fidesz-KDNP választási eredményét, sokan pedig reményüket fejezték ki, hogy a magyar kormánypártok maradnak az Európai Néppártban.

Hidvéghi Balázs kitért arra is, hogy az Európai Néppárt frakcióvezetőjének kijelölése nem igazi választás volt, hanem azon a szokáson alapuló automatizmus, amely szerint a legnagyobb nemzeti csoport megkapja ezt a pozíciót, ha kéri. Azt mondta, nem származott volna előny abból, ha ezzel szembemennek, noha fenntartják véleményüket, hogy az újra frakcióvezetőnek választott Manfred Weber nem alkalmas jelölt az Európai Bizottság élére.

A Fidesz új EP-képviselője kijelentette, Magyarország helyzete nem gyengül, ha a Fidesz nem lesz az Európai Néppárt tagja. Az országot érintő kérdésekben ugyanis olyan politikai viták döntenek, amelyekben a közös érdekek, értékek döntenek. Példaként említette, hogy a visegrádi országok együttműködése annak ellenére erősödik, hogy a négy tagállam kormánya négy különböző pártcsaládhoz tartozik.