Online tüntettek a koronavírus-törvény ellen

2020.03.29. 20:35 Módosítva: 2020.03.29. 23:44

Online tüntetést tartottak a Facebookon a koronavírus-törvény ellen az aHang szervezésében. A hétfőn a parlamentben megszavazandó törvény felhatalmazást adna a kormánynak a rendeleti kormányzásra, mégpedig – és emiatt tiltakoznak sokan – határidő nélkül, illetve a veszélyhelyzet végéig, amit viszont a politikusok döntenek el, hogy mikor lesz. Ez ellen petíció is indult, amit már több mint 100 ezren írtak alá, erre hivatkozva szervezett online tüntetést az aHang.

A tüntetés egy élő videó volt, amelyben felszólalók mondtak rövid beszédeket, a beszédek között pedig feliratokat, transzparenseket mutattak, és zenét kevertek alá. Az egész itt volt elérhető, az esemény végével itt nézhető meg újra. A videót körülbelül öt-hatezren követték folyamatosan.

Róna Péter közgazdász azt mondta, azt gondolta, vége annak az időnek, amikor politikusok korlátlan időre korlátlan hatalmat kérnek. Azt ugyanis csak Isten kaphat. Szerinte most másra van szükség, ennek a hetyke, kevély, kioktató, mindent tudó magatartásnak, ami fittyet hány mindenki véleményére, nem ismeri az irgalmasság valódi keresztény értékét, ennek vége. Most tiszteletteljes hozzáállásra van szükség, arra, hogy szeressük és megértsük egymást.

Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke szerint sokan érzik magukat tehetetlennek, védtelennek most. Mindannyian biztonságra vágyunk. Ilyenkor nagy a kísértés, hogy a nálunk erősebbeknek felhatalmazást adjunk, hogy megvédjenek. De valójában nem vagyunk gyengék, mondta. Nem igaz, hogy tehetetlenek vagyunk. Az igazi erő nem a korlátlan hatalomban, hanem a közösségért felelősséget vállaló emberben rejlik, mondta. Felsorolta, hogyan segít a Helsinki Bizottság. A demokrácia azt is jelenti, hogy nem bízunk vakon a hatalomban, még rendkívüli körülmények között sem lehet korlátlan a hatalom, mondta. A kormányzat akkor cselekszik felelősen, ha vállalja a minimális korlátokat, mondta.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász azt mondta, senki nem akarja, hogy a kormány ne élhessen a rendkívüli intézkedésekkel, jogosítványokkal. Azt akarjuk, hogy a kormány az Alaptörvény szerint éljen a jogosítványaival, mondta. Szerinte Alaptörvény-ellenes volt a veszélyhelyzet kihirdetése, és ez a törvényjavaslat is problémás. Amennyiben a benne foglaltak valósággá válnak, akkor alkalmas arra, hogy a kormány eltolja a politikai felelősséget, áttolja a parlamentre, és időkorlát nélkül tudna intézkedni. Annak az ideje jött el, hogy gondolkodjunk, ez a törvényjavaslat javít vagy ront a helyzeten. Szerinte a jelenlegi alaptörvényi rendszeren is ront, zavaros helyzetet hoz, és egyetlen győztese van: a kormány. Tiltakozunk kell ez ellen, politikai oldaltól függetlenül, mondta.

Felszólalt még Fullajtár Andrea színésznő, aki Angela Merkel szavait idézte arról, hogy a mozgás szabadsága elnyert jog. Beszélt Pákozdi Andrea civil aktivista, és Horgas Péter jelmeztervező is. Utóbbi azt mondta, a vírus nem válogat. "Tüntetnünk kell, meg kell szólalnunk, közös hazánk miniszterelnöke nem tudja megteremteni a nemzet egységét ebben a nehéz helyzetben", mondta. A járvány okozta félelmet senki nem használhatja ki, tilos visszaélni a joggal és hatalommal, felesleges még több hatalmat követelni, vélekedett.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!