Kásler Miklós: Ha az emberek fegyelmezettek, további szigorítások nem kellenek

2020.11.26. 15:24

Ha az emberek valóban fegyelmezettek, és a jelenlegi szigorító rendelkezéseket betartják, akkor nagyon valószínű, hogy további szigorítások nem kellenek

– jelentette ki az emberi erőforrások minisztere az Életközelben legújabb részében. 

Kásler Miklós emlékeztetett, a tavaszi első fázishoz képest megváltozott koronavírus terjedési jellege. Amíg akkor egyénről egyénre terjedt a járvány, és gócpontok alakultak ki, addigra őszre közösségi terjedés alakult ki, az utazási kedv miatt megjelentek azok az emberek, akik külföldön fertőződtek meg. Ezért, mint mondta, „nagyon nehéz volt” kontrollálni és izolálni a fertőzötteket.

Emiatt hozta meg a kormány mindig a fertőzés állapotának megfelelő, rugalmas intézkedéseket, aminek egyetlenegy kritikus pontja volt, hogy azokat be kellett tartani. Ez nagyon sok esetben sikerült, de sajnálatos módon a fegyelmezetlenség miatt nagyon sok esetben nem sikerült

– világított rá a miniszter

Az országos gyorstesztelés a tárcavezető szerint lelki megnyugvást nyújt: ha ugyanis pozitív az eredmény, akkor el lehet kezdeni azonnal a kezelést. A kormány részéről ez a lépés az emberek biztonságát szolgálja a tünet- és panaszmentes, de fertőzésre képes emberek azonosítását – emlékeztetett.

Arra a kérdésre, hogy az operatív törzs hétfői ülésen miért nem viselt maszkot, azt mondta, feltételezi, akkor éppen ő beszélt, ezért nem volt rajta maszk.

Rámutatott arra is, hogy a két méteren belül körülötte senki nem tartózkodott. A minisztert egyébként Kósa Lajos buktatta le, aki rendszeresen beszámol a közösségi médiában az operatív törzs ülésekről. Múlt hét pénteken egy olyan fotót rakott ki, amin az aznapi koronavírus-statisztikák voltak leolvashatók, Kósa gyakorlatilag így kiszivárogtatta az adatokat.