Fekete-Győr András: Eltévesztette a házszámot a fideszes ügyészség

2021.02.24. 18:52

Túl van az első tárgyaláson Fekete-Győr András – erről maga a Momentum elnöke beszélt Facebook-oldalán. A politikus emlékeztetett, hogy hivatalos személy elleni erőszak miatt vádat emelt ellene az ügyészség, amiért a 2018-as tüntetéssorozat egyik demonstrációján lila füstgránátot ejtett két rendőrsorfal közé, miután a rendőrök felszólítás nélkül könnygázt lőttek az emberek arcába. Fekete-Győr Andrásra az ügyészség másfél év börtönbüntetést kért három évre felfüggesztve, ő pedig inkább tárgyalást akart, amelynek első napját szerdán tartották. 

A politikus a bíróságon elmondta, hogy politikusként éppúgy, mint állampolgárként, vállalja a felelősséget minden tettéért, de szerinte az ügyészség vádja nevetséges.

Semmilyen bűncselekményt nem követtem el, magatartásom nem volt erőszakos, és nem akadályozta a rendőröket a munkájuk végzésében. A magyar rendőrséget tisztelem, értük is tüntettem a rabszolgatörvény ellen

– fogalmazott a Momentum elnöke, aki szerint a hatalom szereti vegzálni a momentumosokat, mert mint sorolta, küldtek már gyámügyet az ifjúsági szervezetük aktivistájára, aki jachtparkolót festett fel a külügyminisztérium elé, rabosítottak momentumost Facebook-kommentelésért, legutóbb pedig Szemző Áront egy zebra felfestéséért.

A politikus leszögezte azt is, hogy őt Fekete-Győr Andrásnak hívják, nem Szijjártó Péternek, aki egy oligarcha jachtján nyaral, nem Polt Péternek, aki a bűnt pártolja, és szerinte a „fideszes” ügyészség eltévesztette a házszámot.

Fekete-Győr András azt ígérte, hogy a 2022 utáni új Magyarországon nem fordulhat majd elő, hogy Magyarország kifosztóit futni hagyja az ügyészség, kész tervük van ugyanis arra, hogyan fogják jogállami eszközökkel, gyorsan és hatékonyan elszámoltatni a felelősöket. Most vasárnap be is mutatják majd a Momentum Új rendszerváltás programját.

A Pesti Srácok tudósítása szerint Fekete-Győr András a hozzá intézett kérdések legtöbbjére  a tárgyaláson nem tudott válaszolni. Azt elmondta ugyan, hogy voltak a tüntetőknél pirotechnikai eszközök, de arra már nem emlékezett, ő konkrétan kitől kapta azt. Ügyészi kérdésre felelve először ugyanis tartotta magát kijelentéséhez, miszerint „háromszoros ejtő mozdulattal” juttatta a sorfal közé a füstgránátot, azonban mikor az ügyész kitért rá, hogy honnan tudta biztosan, hogy senkit nem talál el vele, már azt válaszolta:

célzottan a sorfal mögé dobtam.

Fekete-Győr András, mint azt a Pesti Srácok írja ezenkívül szinte semmire sem emlékezett konkrétan, mint mondta, a tüntetés hangulata magával ragadta. A lap információi szerint a tárgyalás tanúk meghallgatásával és a felvételek megtekintésével május 12-én folytatódik.