Orbán Balázs politikai felső vezető lett

BP-7113
2022.05.13. 16:24 Módosítva: 2022.05.13. 16:30

Orbán Viktor miniszterelnök a továbbiakban is politikai igazgatóként számít Orbán Balázs, a Miniszterelnökség eddigi miniszterhelyettese munkájára – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslat szerint a miniszterelnök politikai igazgatója általános politikai, külpolitikai és közpolitikai, valamint társadalom-, gazdaság- és egyéb szakpolitikai kérdésekben tanácsával, illetve véleményével segíti a miniszterelnök és a kormány tevékenységét és döntéseinek előkészítését. Havasi Bertalan rámutatott:

a kormányzati igazgatásról szóló törvényt módosító javaslat azt is tartalmazza, hogy a miniszterelnök politikai igazgatója – a miniszterelnökhöz, a miniszterekhez és az államtitkárokhoz hasonlóan – politikai felső vezető.

Orbán Balázs korábban az Indexnek adott interjújában beszélt arról, hogy „nincsenek politikai ambíciói, még úgy sem, hogy most a politikában dolgozik”. Kiemelte, hogy tanácsadóként

az a feladatom, hogy a legjobb tudásom szerint minden információt összegyűjtsek és értelmezzek, olvassak és kutassak, értsem, hogy mi miért történik a körülöttünk lévő világban. Gondolom, hogy ez úgy működik, hogy ha ezt a feladatot jól látom el, az bizalmat ér, ha meg nem, akkor más feladat vár rám.

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról. Az ötödik Orbán-kormány minisztereiről alábbi cikkünkben olvashat bővebben.

(Borítókép: Orbán Balázs. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)