Simonka György utasítására tettem

31144527 bd9bffad867f6948d412f5230a51516b o
2020.01.16. 12:31

„Simonka György utasítására tettem” – mondta az egyik vádlott a bíróságon csütörtökön. Beismerte: cégvezetőként segédkezett abban, hogy a politikus által irányított bűnszervezet uniós és költségvetési forrásokat csapoljon meg. Cégével előre egyeztetett módon, papíron túlárazva adott tovább eszközöket Simonkáék körének, akik azt pályázati pénzből vásárolták meg.

Nem ő volt az egyetlen, aki a fideszes politikust érintő büntetőper előkészítő ülésének harmadik napján Simonkáék ellen vallott.

A bíróságon a 33 vádlottból összesen nyolc ismerte be bűnösségét, négyen egyezséget is kötöttek, elismerték a vádiratban foglaltakat, és elfogadták az ügyészség által indítványozott büntetést is. Két további vádlott teljesen, másik kettő részlegesen beismerte az ügyészség vádjait.

(A pernek ebben a szakaszában ezt a négy beismerő vallomást nem fogadta el a bíróság, mivel egyelőre még sok a tisztázatlan és egymásnak ellentmondó részlet.)

Miközben a Fidesz Békés megyei országgyűlési képviselője az ügyben ártatlanságát hangoztatja, a csütörtöki ülésen megszólaló vádlottak nem az ő verzióját erősítették. A tárgyaláson részt vevő politikus az elhangzottakhoz éppen ezért több alkalommal is megjegyzéseket fűzött, szerinte például a fentebb idézett, ellene valló vádlott

csak fél az ügyészségtől, azért mond ilyeneket.

Szerinte a magát bűnösnek valló cégvezető valójában épp olyan ártatlan, mint ő, nem is kellene itt lennie a bíróságon. Felidézte a férfi korábbi vallomását is, amelyben még tagadta a vádakat.

A beismerő vallomást tevők felelőssége egyébként alapvetően bűnsegédként merül fel, többségében olyanok, akik a vádak szerint Simonkáéknak papíron szándékosan túlárazva adtak tovább különböző berendezéseket, ingatlanokat, hogy azok ennek segítségével vissza nem térítendő költségvetési forrásokat szerezzenek meg.

A Simonka elleni vádról itt írtunk részletesen, az ügyészség szerint Simonka György és társai – köztük többen családtagok – költségvetési csalást és más bűncselekményeket követtek el, és összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak.

Az ügyészség Simonkát tartja a bűnszervezet irányítójának.

A vád szerint a fideszes politikus és társai nemcsak uniós és költségvetési forrásokat tettek zsebre csalással, de Simonka egyebek mellett lefizette például cége felszámolóját, és a NAV eljárását is vesztegetéssel próbálta meg leállíttatni. Az ügyészség nyolc és fél év fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást kért Simonkának.

(Borítókép:  Simonka György érkezik a Fővárosi Törvényszékre 2020. január 14-én. - fotó: Huszti István / Index)