Vaszily Miklós új médiacéget indított Mészáros Lőrinc pénzével, ők lesznek a PestiTV mögött

2020.06.29. 12:35 Módosítva: 2020.06.29. 15:00

Vaszily Miklós, a TV2 igazgatóságának elnöke nemrég új médiacéget alapított, amelyben társtulajdonosa egy Mészáros Lőrinc pénzét kezelő vállalkozás – írja a G7.hu. Mint megtudtuk,

az új cég a Pesti Srácok új tévéjének műsorszolgáltatója lesz.

A májusban bejegyzett Progress Média Hungary Kft.-t Vaszily eredetileg egy olyan céggel alapította, amelynek egyik tulajdonosa Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere, Tima János, a másik pedig a Mészáros Lőrinc tőzsdei birodalmához köthető CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósági tagja, Fedák István. Tima ott ül TV2 igazgatóságában is Vaszily mellett.

Tima és Fedák cége hamarosan eladta a részét a Progress Mediában a Bizalom Vagyonkezelő Kft.-nek, amelyben szintén tulajdonos Tima, ugyanakkor ennél a cégtípusnál sokkal fontosabb az, kinek a pénzét kezeli, ki a végső kedvezményezett.

A Bizalom Vagyonkezelő benyújtott egy olyan jegybanki hatósági bizonyítványt a cégbíróságra, amelyből kiderül, hogy az úgynevezett vagyonrendelő és a kedvezményezett Mészáros Lőrinc. Vagyis Vaszily közösen birtokol egy vállalkozást egy olyan céggel, amely Mészáros vagyonát kezeli.

A vagyonkezelés előnye, hogy elrejtheti a pénz forrását (bár mint látjuk, jelen esetben erről nincs szó), ugyanakkor a jogszabályok korlátozzák a vagyont biztosító mozgásterét – más kérdés, hogy a felek közötti szerződésben ezt a kérdést kezelni lehet, és ezt a szerződést nem kell nyilvánosságra hozni.

Hogy a Progress Mediát mi célból hozták létre, az korábban nem volt teljesen világos. A vállalkozás ügyvezetője, Kovács Gergely – aki egyébként a közmédia és a TV2-csoport reklámjait értékesítő Atmedia anyacégének, a Visus Investnek is az ügyvezetője – a G7 megkeresésére elmondta, hogy sem az Index vagy az Indamedia, sem a TV2 körül nem fog szerepet vállalni a Progress Média, és a cég tévéműsorgyártásra készül. Hétfő délután aztán a 444-en megjelent egy értesülés, miszerint nem lenne meglepetés, ha a Pesti TV lenne a  Progress Media első projektje. Megkérdeztük Kovács Gergelyt, meg tudja-e erősíteni ezt az információt, az ügyvezető pedig kérdésünkre elárulta:

A Progress Media A Pesti TV médiaszolgáltatója lesz.

A Pesti TV indulásának hátterével ebben a cikkben foglalkoztunk bővebben. Huth Gergely, a Pesti Srácok főszerkesztője a 444-nek azt mondta, nekik egyedül nincs se pénzük, se tapasztalatuk egy tévécsatorna elindításához, így a projektben tényleg lesz külső befektető is, de nem nevesítette, kicsoda. Vaszily Miklós a 444-nek később azt nyilatkozta,

a Pesti TV kábeltévé lesz, az alapítói szeretnék, ha bekerülne a kábelszolgáltatók kínálatába.

Kovács Gergely egyébként ezt megelőzően az Indexnek is megírta, hogy a cég elsődlegesen televízióműsor-összeállítással, -szolgáltatással foglalkozik, nem vállal semmilyen szerepet sem a TV2-csoport, sem az Indamedia-csoport vagy akár az Index Zrt. körül, és ezt a jövőben sem tervezi.

A Progress Mediával kapcsolatban az Index-szál azért kerülhetett elő, mert Vaszily Miklós az Index hirdetési felületeit értékesítő Indamedia Sales Kft. résztulajdonosa is; érkezését tavasszal jelentették be, és néhány nappal ezelőtt Vaszily ténylegesen megjelent a sales house-t tulajdonló Indamedia Network Kft.-ben 50 százalékos tulajdonosként. Az Indamedia Sales Kft. folyósítja az Index bevételeit, illetve tulajdonolja az Index Zrt.-t birtokló Magyar Fejlődésért Alapítványt alapító céget, a Nanga Parbat 17 Zrt.-t.

Vaszily Miklós jelenleg a TV2 igazgatóságának elnöke, de az elmúlt évtizedekben több fontos pozícióban is megfordult a magyar médiában, a 2010-es évek folyamán leginkább a közmédia és az expliciten kormányhű sajtó háza táján tevékenykedett: korábban a TV2 előtt vezette például a Mészáros Lőrinc, majd a fideszes KESMA-médiaalapítvány tulajdonában lévő Echo TV-t is, ami időközben összeolvadt a Hír TV-vel.

Vaszily indamediás tulajdonszerzésekor azt nyilatkozta, stratégiai befektetőként tekint magára, a sales house elvárása az Index felé pedig továbbra is annyi, hogy „minden politikai oldaltól független, minden beállítottságú olvasónak szerethető online médiacéget csináljanak, és a legnagyobbak legyenek”.