Trump szerint semmi köze sincs Oroszországhoz

2017.01.11. 16:31

Donald Trump a Twitteren több posztban is kifakadt, és tagadta azokat az állításokat, amik a BuzzFeeden közzétett, megerősítetlen jelentésben szerepelnek. A 35 oldalas szöveg egyik fő állítása, hogy Trump kampánycsapata kapcsolatban állhatott az oroszokkal, akiknek kompromittáló felvételei is vannak a leendő amerikai elnökről.

A CNN arról számolt be, hogy Trump és Obama is kapott pénteken egy kétoldalas kivonatot az állítólag egy volt brit hírszerző által készített dokumentumból, de Trump stábja ezt később tagadta. Trump-párti fórumozók pedig utólag azt állítják, hogy ők vertek át mindenkit, de erre sincs igazán perdöntő bizonyíték. Itt olvashat bővebben az egész ügy hátteréről, itt pedig magában a dokumentumban szereplő állításokat szedtük össze.

Trump eredetileg kamunak és totális politikai boszorkányüldözésnek nevezte a dokumentumot, de aztán helyi idő szerint szerda reggel jobban belelendült, és negyedóránként rakott ki egy-egy indulatos posztot. „Oroszország soha nem próbált megzsarolni. SEMMI KÖZÖM OROSZORSZÁGHOZ - SE ÜZLETEK, SE KÖLCSÖNÖK, SE SEMMI!" – szólt az egyik tweetje.

Szerinte ellenfelei csak próbálják kisebbíteni a győzelmét, a titkos szolgálatoknak pedig nem szabadott volna hagyniuk, hogy kamu hírek nyilvánosságra kerüljenek. „Hol élünk, a náci Németországban?" – tette fel a kérdést.

Idézte az oroszokat is, akik szerint az egész jelentés kitalációkon alapul, és teljes nonszensz. „A Kreml nem foglalkozik kompromittáló anyagok gyűjtésével" – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, aki szerint az egész ponyvaregény.

Trump egyelőre csak a Twitteren reagált, de magyar idő szerint délután öttől megtartja megválasztása óta első, már korábban bejelentett sajtótájékoztatóját is, amin ez az ügy is előkerülhet.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM