Német miniszter: Szélsőjobboldali terrorcselekmény volt a hallei támadás

2019.10.10. 15:28 Módosítva: 2019.10.10. 16:55

Szélsőjobboldali terrorcselekmény volt a németországi Halle zsinagógája ellen intézett szerdai támadás és utána a lövöldözés, a bűncselekménnyel egyetlen embert gyanúsítanak, jelentette be Christine Lambrecht német szövetségi igazságügyi miniszter csütörtökön a szövetségi legfőbb ügyészség karlsruhei székházában a nyomozás első megállapításait ismertetve. A férfit kétrendbeli gyilkossággal, kilenc rendbeli gyilkossági kísérlettel és egyéb bűncselekményekkel gyanúsítják, és kezdeményezték előzetes letartóztatását.

Egy férfi lövöldözött szerdán Halléban. A sisakot, maszkot, golyóálló mellényt és katonai ruhát viselő támadó különböző fegyverekkel nyitott tüzet a zsinagóga előtt, ketten meghaltak, két embert pedig lőtt sebekkel szállítottak kórházba. A 27 éves férfi a sisakjára erősített kamera segítségével végig filmezte a lövöldözést és a nagyjából 35 perces felvételt élőben közvetítette azt az interneten. Ezt csütörtöki információk szerint közel 2200-an követték

A férfi először robbanóanyagot helyezett el a zsinagóga bejáratához, de a szerkezet nem működött. Ezután kezdett el az ajtóba lövöldözni, miközben a zsinagógában 60 ember lehetett bent, de a fegyveres végül nem tudott bejutni az épületbe. Ezután az utcán hátulról hidegvérrel lelőtt egy járókelőt, majd egy kebabosnál lőtt le egy másik embert. Miközben többször is elsütötte a fegyverét, a férfi a zsidókat és a bevándorlókat szidta.

A még szerdán elfogott gyanúsított szélsőjobboldali, antiszemita indíttatásból hajtotta végre a támadást, és csak a körülményeken múlott, hogy nem tudott bejutni a zsinagógába, írja az MTI a miniszterre hivatkozva.

Peter Frank szövetségi legfőbb ügyész hozzátette: „amit tegnap átéltünk, az terror volt", a támadó „mészárlást" akart rendezni a zsinagógában. Elmondta, hogy a Stephan B. néven azonosított, német állampolgárságú gyanúsított korábbi hasonló terrorcselekményeket akart utánozni, és arra akart biztatni másokat, hogy kövessék példáját, ezért a támadás előtt az interneten jelentette be szándékát, és közzétett egy kiáltványt.

A támadó autójában több lőfegyvert találtak, valamint több robbanószerkezetet, amelyekhez összesen négy kilogramm robbanószert használtak fel. Az ügyészség szerint tisztázni kell a többi között, hogy a gyanúsított miként radikalizálódott, voltak-e segítői és tudott-e valaki a támadás tervéről. Tisztázni kell azt is, hogy miként szerzett, illetve készített fegyvereket és robbanószerkezeteket. Ehhez fel kell tárni a kommunikációját.

Közben az is kiderült, hogy a nyomozók átkutatták a támadó otthonát. Az édesanyjával lakott Benndorfban, Hallétól nyugatra. Egy rendőrségi forrás szerint a támadó egyértelműen gyilkosságokra készült. Katonai források elmondták, hogy egy férfi volt katona korábban, de nem kapott különleges kiképzést.

A Reuters szerint Angela Merkel német kancellár csütörtökön arról beszélt, hogy Németországnak keményen fel kell lépnie a gyűlölet-bűncselekmények ellen. „Egy szörnyű támadást kerültünk el a zsinagógában tartózkodó emberek ellen. Sokkal több áldozat lehetett volna" – mondta egy szakszervezeti gyűlésen Nürnbergben.

Az antiszemita fenyegetések és támadások miatt a nagyobb német városokban szinte folyamatosan rendőri védelem alatt állnak a zsinagógák jom kippur idején. Josef Schuster, a német zsidó közösség vezetője bírálta a rendőrséget, amiért a támadás idején nem volt rendőr az épületnél. Szerinte ha lett volna, akkor lefegyverezhették volna a támadót, mielőtt még másokra lőhetett volna.

Az országos rendőrszakszervezet vezetője, Oliver Malchow azonban visszautasította a bírálatokat, szerinte nincsenek megfelelő kapacitásaik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport