Idén ők kapták a színházi és filmes Junior Prima díjakat

DMARC20210914120
2021.09.14. 19:45
Hat ifjú tehetség vehette át színház- és filmművészet-kategóriában kedden a Junior Prima díjat.

A díjjal azokat a harminc év alatti művészeket jutalmazzák, akik korosztályuk legjobbjai. Idén

  • Bordás Roland, a Nemzeti Színház színművésze,
  • Gyöngyösi Zoltán, a Vígszínház színésze, 
  • Leblanc Gergely, a Magyar Nemzeti Balett társulatának tagja, számos herceg- és címszerep kiváló megformálója,
  • Mentes Júlia Virgínia, a Thália Színház művésze, akit a Csak színház és más semmi című népszerű tévésorozatból ismerhetnek a nézők,
  • Rózsa Krisztián, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze és
  • Rujder Vivien, a Katona József Színház színésze

érdemelte ki az elismerést.

A Takarékbank felkérésére színházak, szakmai és érdekképviseleti szervezetek állítottak jelölteket. Közülük választotta ki az öttagú szakmai zsűri – Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja, Káel Csaba rendező, a Müpa vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos, Máté Gábor színész-rendező, a Katona József Színház igazgatója, Orlai Tibor színházi producer, filmügyi kormánybiztos és Rudolf Péter színész, a Vígszínház igazgatója – azt a hat fiatal tehetséget, aki elnyerte a „legjobb a legjobbak közt” címet.

Az elmúlt több mint tíz évben díjazott Junior Primák a magyar kulturális élet meghatározó szereplőivé váltak, neves színészként, táncosként, rendezőként vagy operatőrként csillogtatják tehetségüket. Örömmel látom, hogy az utánpótlás kifogyhatatlan, és biztos vagyok benne, hogy néhány év múlva a most díjazottak is megkerülhetetlenek lesznek a saját szakmájukban

– mondta az ünnepségen Vida József, a Takarékban elnök-vezérigazgatója a hatvan jelöltből kiválasztott győzteseknek, hozzátéve: a Takarékbank mint a kategória mecénása a díjhoz tartozó támogatással hozzájárul ahhoz, hogy a kiemelkedő tehetségek biztos anyagi háttérrel végezhessék munkájukat; fejlődjenek, újabb és újabb produkciókkal kápráztassák el a közönséget.

A Prima Primissima életre hívói 2007-ben döntöttek úgy, hogy önálló díjjal jutalmazzák azokat a fiatal, harminc év alatti tehetségeket, akik korosztályukon belül a jók között is a legjobbak. A Junior Prima díjnak öt társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel. A Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a zene, a Docler Holding Kft. a népművészet, a KAVOSZ Zrt. a sajtó, a Takarék Csoport pedig a színház- és filmművészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja.

Idén tizennegyedik alkalommal adták át a Junior Prima díjat színház- és filmművészet-kategóriában, az idei jutalmazottakkal együtt már 101 fiatal magyar tehetség kapta meg az elismerést.

(Borítókép: Junior Prima-díjátadó a  Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban 2021. szeptember 14-én. Fotó: Mónus Márton / MTI)