Világliga-döntő: kikapott Kanadától a magyar férfi vízilabda-válogatott

2019.06.18. 18:23

A magyar válogatott meglepetésre 10-9-re kikapott Kanadától a férfi vízilabda világliga Belgrádban zajló nyolccsapatos szuperdöntőjének keddi nyitónapján. A vasárnapig tartó torna győztese elsőként indulási jogot nyer a jövő nyári tokiói olimpiára. Az Európa Kupa-győztes magyarok szerdán délután az Európa-bajnoki ezüstérmes spanyolok ellen folytatják a  szereplést.

Bár az ellenfelet tekintve sokan talán megdöbbentőnek találhatják a magyar vízilabda-válogatott vereségét, a képen sokat árnyal, hogy a magyar válogatott nem a legerősebb keretével vesz részt a tornán. Märcz Tamás kapitány olyan játékosokat hagyott otthon, mint Nagy Viktor, Vogel Soma, Angyal Dániel, Hárai Balázs, Jansik Szilárd, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Pohl Zoltán, Sedlmayer Tamás, Varga Dénes, Vámos Márton vagy Zalánki Gergő, akikre július közepén számít majd, a sokkal nagyobb rangú tornának számító világbajnokságon. Ráadásul Kanada okozott már problémákat a magyaroknak, elég csak a 2016-os olimpiai pótselejtezőn elért döntetlent említeni.

Ami a keddi találkozót illeti, a kanadai válogatott hamar megszerezte a vezetést, és az emberelőnyös helyzeteket a magyaroknál lényegesen biztosabban értékesítve, illetve pár távoli lövéssel a második negyedben már 5-1-es előnyre tett szert.

Ez követően a válogatottban 33 évesen debütáló Kállay Márk vezetésével feltámadt, és egy gólra felzárkózott a magyar csapat, még a félidő előtt.

A harmadik negyed azonban ismét rosszul indult a szempontunkból, Kanada gyorsan meglépett három góllal, ám a magyarok nagyot küzdve visszajöttek egyre, majd többször is támadhattak az egyenlítésért, ami végül két perccel a meccs vége előtt jött össze, Pásztor Mátyás nagyszerű elhajlásos lövéséből. Csakhogy a túloldalon is jött még egy kiállítás, amit a kanadaiak kihasználtak.

A döntetlent azonban még megmenthették volna a büntetőhöz jutó magyarok Bátorfi révén, csakhogy Aleksic a második ötméteresét is kivédte a meccsen, ezzel válogatottunk kikapott.

Eredmény, csoportkör, 1. forduló:

A csoport:

  • Kanada-Magyarország 10-9 (3-1, 2-3, 4-3, 1-2)

gólszerzők: D'Souza 3, Patterson, Torakis 2-2, Bicari, Gardijan, Halajian 1-1, illetve Kállay 3, Bátori, Pásztor 2-2, Gyárfás, Német 1-1

később:

  • B csoport: Horvátország-Kazahsztán 20-4 (5-2, 6-0, 3-0, 6-2)