Űrhajót tervez a Holdra juttatni Izrael 2019-ben

2018.07.10. 22:33

A SpaceIL izraeli nonprofit szervezet kedden bejelentette, hogy pilóta nélküli űrhajót tervez a Holdra juttatni 2019-ben. Amennyiben a küldetés sikerrel jár, Izrael lesz a negyedik ország, amely pilóta nélküli űrhajót juttat a Holdra - írja az MTI.

Israel Aerospace Industries állami cég által kedden bemutatott jármű körülbelül másfél méter magas és 585 kilogramm tömegű. Négy szénszálas lábbal rendelkezik, tömegének kétharmadát az üzemanyag teszi ki. A kerekasztal formájú űrjárművet decemberben fogja útnak indítani a floridai Cape Canaveralból Elon Musk amerikai nagyvállalkozó cége, a SpaceX Falcon 9 hordozórakétája. A kilövés után az űrhajó a Föld felszínétől körülbelül 60 ezer kilométerre Föld körüli pályára áll, majd fokozatosan halad a Hold felé egy Föld körüli elliptikus pályáról.

A SpaceIL szerint a pilóta nélküli űrhajó 2019 februárjában éri el a Holdat és hajtja végre a leszállást. "Attól a pillanattól kezdve, hogy eléri azt a pontot, ahol megkezdi a leszállást, az űrhajó teljes mértékben önálló irányításra tér át" - mondta Ido Anteby, a SpaceIL vezérigazgatója.

Ha a küldetés sikeres lesz, Izrael lesz a negyedik ország, amely sima landolást hajt végre egy pilóta nélküli járművel a Holdon, az egykori Szovjetunió, az Egyesült Államok és Kína után.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM