eur:
389.09
usd:
363.08
bux:
67981.05
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az Európai Unió tagországainak vezetői megállapodásra jutottak a 2050-re karbonsemlegességről - a nap hírei

Hétfőn összeül az új brit parlament, Boris Johnson pedig kormányt alakít a konzervatívok jelentős választási győzelme után. Rendkívüli ülést tart kedden az Országgyűlés a bírók és az ügyészek fizetésemelése ügyében.

A miniszterelnök szerint az uniós klímacsúcson sikerült megteremteni az esélyt arra, hogy ne a szegényebb országok és ne a szegényebb emberek fizessék meg a klímaváltozás elleni küzdelem árát. Orbán Viktor Facebook-videójában azt hangsúlyozta, hogy olyan szabályok meghozatalára van lehetőség, amely bátorítja a nukleáris energia felhasználását. A miniszterelnök szerint Magyarország jelentősen csökkentette a szén-dioxid kibocsátását 1990 óta. Az Európai Unió tagországainak vezetői csütörtökön megállapodtak abban, hogy Európa 2050-re karbonsemlegessé váljon.

Magyar-orosz űrkutatási projektek indításáról állapodott meg a külgazdasági és külügyminiszter az orosz állami űrkutatási vállalat igazgatójával Moszkvában. Szijjártó Péter az egyik legfontosabb célnak nevezte, hogy 2024-2025-re egy magyar kutatóűrhajós kezdhessen el dolgozni a Nemzetközi Űrállomáson. Az ehhez szükséges kiválasztás és képzés azonnal megkezdődik. A tárcavezető korábban elmondta, legfeljebb négy űrhajóst képeznek ki, ami 3 évig tart és akár 10 milliárd forint lehet.

Rendkívüli ülést tart kedden a bírók és az ügyészek fizetésemelése ügyében az Országgyűlés. A képviselők az államfő által visszaküldött, az egyfokú járási hivatali eljárásokról szóló törvényt tárgyalják. Áder János azt követően küldte vissza az Országgyűlésnek a kedden elfogadott jogszabályt, hogy a parlament nem fogadta el a törvényalkotási bizottság módosító indítványát, amely több kifogást orvosolt volna. Továbbá nem tette lehetővé az igazságszolgáltatásban dolgozók anyagi és egyéb megbecsülését.

Államfői vétót kér a társadalombiztosítás átalakításáról szóló törvénymódosításra a Magyar Orvosi Kamara. A szervezet aránytalannak tartja, hogy három havi, vagyis alig több mint 23 ezer forintos tartozás miatt több milliós kiadásra kényszerülhet az adós baleset vagy váratlan betegség esetében. Közleményükben hangsúlyozzák azt is, hogy a járulékfizetés elmaradásának arányos mértékű szankcionálása elfogadható, de ez nem okozhatja a szükséges ellátás megtagadását fizetőképtelenség esetén sem. Az orvosi kamara azt kéri Áder Jánostól, hogy küldje vissza a törvényt az Országgyűlésnek.

További adócsökkentést és adóadminisztráció-mérséklést jelent majd az újabb gazdaságvédelmi akcióterv, amelyet február-márciusban mutat be a kormány - mondta a pénzügyminiszter. Varga Mihály Debrecenben ismét arról beszélt, hogy bár Európában még nincs recesszió, de visszafogottak a gazdasági kilátások, Közép-Európában és Magyarországon ugyanakkor bizakodóbb a hangulat, mint Európa egészében.

Átadták a magyar légierő új helikopterflottájának első négy gépét Szolnokon. Az Airbus több célú helikoptereiből 2021 nyaráig összesen 20 darabot állítanak hadrendbe. A Honvédelmi Minisztérium államtitkára kiemelte, hogy a jelenleg szolgáló orosz helikopterek üzemideje néhány éven belül lejár, a még hadrendben tartható eszközök mennyisége és felszereltsége pedig nem tudja garantálni a hazai és nemzetközi kötelezettségek biztonságos és hatékony teljesítését. Szabó István elmondta: a helikopterflotta fejlesztésének következő lépcsőjét 16 darab közepes kategóriájú, többcélú légi jármű beszerzése jelenti majd.

Hétfőn megalakul az új brit parlament - jelentette be Boris Johnson, hozzátéve, hogy ő pedig megalakítja kormányát, amely mandátumot kapott a brexit végigvitelére. A királynő várhatóan csütörtökön tartja meg beszédét, amelyben a kormány programját ismerteti, pénteken pedig az új összetételű parlament elé kerülhet a brexit-megállapodás. A brit konzervatívok jelentős, 80 fős többséget szereztek a törvényhozásban. A tegnapi választás másik nagy győztese a Skót Nemzeti Párt lett, amely a brit parlament 3. legnagyobb ereje lett.

Több mint tíz órás vita, majd csaknem egynapos halasztás után jóváhagyta a Donald Trump elnök alkotmányos felelősségre vonását elindító eljárás vádpontjait az amerikai képviselőház igazságügyi bizottsága. A vádpontok szerint Donald Trump visszaélt a hatalmával és akadályozta munkájában a kongresszust. A szövegről a képviselőház a tervek szerint jövő szerdán voksol.

Megszületett az amerikai-kínai vámmegállapodás. Kína vállalta, hogy az eddiginél több amerikai terméket és szolgáltatást vásárol, az Egyesült Államok pedig csökkenti a kínai árukra kivetett vámokat, illetve nem vezeti be december 15-én az újabb, évi 160 milliárd dollár értékű kínai termékeket sújtó 15 százalékos pótvámot. Donald Trump amerikai elnök a Twitteren közölte azt is, hogy azonnal megkezdik a tárgyalásokat az átfogó megállapodás megkötése érdekében.

Kizárták az Osztrák Szabadságpártból Heinz-Christian Strache volt pártelnököt, egykori alkancellárt. Erről egyhangúlag döntött a pártvezetés. Heinz-Christian Strache - 14 év után - májusban volt kénytelen lemondani elnöki tisztségéről, miután egy titokban készített videón a politikus egy magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nőnek párt- és médiatámogatásért cserébe állami megbízásokat ígért. A szabadságpárt a kizárást Heinz-Christian Strache nyilvánosság előtt tett kijelentéseivel indokolta.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×